Labinska mladost je napokon dobila toliko željeni sportski centar

Istarski laburisti Ticijan Peruško, Damir Ilić i Mario Radešić (N. LAZAREVIĆ)
Istarski laburisti Ticijan Peruško, Damir Ilić i Mario Radešić (N. LAZAREVIĆ)

Sportaši, ali i svi građani LAbina, dobili su toliko željenu sportsku dvoranu. Slobodno možemo reći da se čekanje isplatilo, jer se Labin može pohvaliti najsuvremenijom sportskim kompleksom u samom centru grada. U srijedu navečer, zakazanom svečanom otvorenju odazvali su se brojni sugrađani koji su željeli po prvi puta kročiti u novi hram sporta. Prigoda je to bila za projekciju videa Život na parketu, nastalog u produkciji Level52, a predstavlja bogatu sportsku povijest Labina kroz svjedočanstvo brojnih trenera i samih istaknutih igrača. Kako najbolje stvari nastaju spontano, tako je i ideja o snimanju ovog kratkog video uratka došla sasvim slučajno, pojasnio je Dalibor Zupičić, direktor tvrtke Labin 2000, koja je zadužena za upravljanje dvoranom. 

Labinska mladost ima sportski centar 

- Razgovarajući s ljudima o staroj dvorani te izgradnji nove, shvatio sam koliko je stara dvorana njima značila, koliko se tu stvari dogodilo, o čemu niti ja koji sam dvadeset godina igrao rukomet, ali ni ostali, nemaju saznanja. Željeli smo to svima otkriti kroz priče aktivnih aktera labinske sportske scene, pokazati dušu stare   i što nam znači nova dvorana, poručio je Zupičić.

- Snovi se ostvaruju onima koji u njih vjeruju, a mi smo prepoznali potrebu izgradnje sportskog centra i vjerovali u naš zajednički uspjeh. Zato danas ispravljamo godinama iskazivanu potrebu da imamo svoj hram sporta, po veličini i funkcionalnosti, dostojan našeg prekrasnog grada i brojnosti naših sportaša, rekreativaca i potreba učenika srednje škole. S današnjim danom, prije svega labinska mladost, dobiva svoj sportski centar, poručio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Kako je izgradnja sportskog centra značajna i za Istarsku županije, župan Valter Flego, prisustvovao je svečanom činu otvorenja.

- Da nije bilo zajedništva, ne bi bilo ni napretka, pa tako ni ove dvorane. Ovdje će se dešavati ljubavi, bilo u sportu, ali i one druge. U današnje vrijeme suvremene tehnologije jako je bitno da djeca borave na sportskim terenima i razvijaju zdrave navike, poručio je župan. 

Mileta je simbol rukometa u Labinu

Labinski sportaši odavno su prešli lokalne okvire, a mnogi su ime Labina pronijeli u svijet. To je potvrdio i Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika pri Hrvatskom olimpijskom odboru.

- Čast i zadovoljstvo mi je biti ovdje s vama dva puta u pet mjeseci. U svibnju otvorili ste malu dvoranu, a danas otvarate ovaj sportski centar koji će dugi niz godina služiti sportašima. U olimpijskom odboru ste prepoznati po vašim ambasadorima. Nikada nisu isticali samo Labin, već sport u cjelini. To su odlike velikih ljudi, posebice vas Labinjana, poručio je Krajač.

Poklopilo se da se ove godine obilježava 40. godišnjica ulaska Labudica u prvu saveznu ligu te je to bila prigoda da se prisjetimo tog povijesnog događaja za ženski rukomet u Labinu. Kratki presjek uspjeha najuspješnije generacije labinskih rukometašica pripremio je dugogodišnji sportski novinar Branko Biočić. Zlatna generacija Labudica, predvođena Lorenom Beučić, i jučer se spustila na parket, a publika im je još jednom potvrdila uspjehe ogromnim pljeskom.

Sportski centar nosi ime Franko Mileta. Ime koje je ponos Grada Labina i koje su predložili sami građani. Mileta je zadužio Grad Labin svojim sportskim dostignućima. Jedan je od najvećih labinskih rukometaša i rukometnih trenera. Franko je nažalost prerano preminuo, ali njegov lik i djelo ostaju ucrtani u rukometnu prošlost Grada Labina. Nemoguće je govoriti o labinskom rukometu, a ne spomenuti Miletu.

Okušao se kao igrač i trener, stoga vjerujem da nije bilo osobe u dvorani koju nije steglo u grlu kad su slušali s kojim su poštovanjem i emocijom govorili sportski djelatnici o svom suigraču, treneru, ali prvenstveno prijatelju. 

Uz glavnu radi i pomoćna dvorana 

Svečanost je bila u znaku rukometa, tako da je Centar službeno otvorio Valner Franković, nekadašnji rukometaš, koji je bio član reprezentacije kada je Hrvatska 1996. osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Atlanti. Nakon svečanog otvorenja, odigrana je prijateljska utakmica između RK Mladi Rudar i aktualnog prvaka Hrvatske RK PPD Zagreb.

Da podsjetimo, prije godinu dana započela je investicija izgradnje nove i rekonstrukcije postojeće sportske dvorane u Labinu. Sportski centar za građane Labina ima veliki značaj. Labin je svoju prvu sportsku dvoranu dobio sada već davne 1978. godine. Nakon što je 2000. godine decentralizacijom školskog obrazovanja prenijeta u vlasništvo Srednje škole Mate Blažine i osnivača Istarske županije, njezina vrata bila su otvorena za labinske sportske klubove, dvoranska natjecanja, na korištenju rekreativcima. U vlasništvo Grada Labina prenesena je pak 2014. godine. Otada pa do danas učinjen je maksimum kako bi Grad realizirao svoju dugo iskazivanu želju da imamo svoj hram sporta, po veličini i funkcionalnosti. Grad Labin ima registriranih više od 30 sportskih udruga i 1.800 stanovnika koji se bave sportom.

Sportski centar „Franko Mileta“ obuhvaća dvije sportske dvorane – glavnu i pomoćnu s pratećim sadržajima, svlačionicama, uredima za sportske klubove, sportsku ambulantu i ugostiteljsko - trgovačko - sportske sadržaje. Kompleks prima oko tisuću gledatelja. Ima prostore za odvijanje raznih programa osoba s invaliditetom i ostalih društvenih skupina jer je izgrađen i opremljen na način da osigura nesmetanu pristupačnosti i korištenje nepokretnim i teško pokretnim osobama. (Ivana AHMIČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter