Labinska kino dvorana dobiva digitalnu opremu

Labinska kino dvorana (A. ŠĆULAC)
Labinska kino dvorana (A. ŠĆULAC)

Ministarstvo kulture u okviru programa investicijskih potpora uvrstilo je projekte Pučkog otvorenog učilišta Labin, te mu sveukupno odobrilo 465 tisuća kuna, za ovu godinu.

Kino Labin, koje djeluje u sastavu Pučkog otvorenog učilišta, dobilo je 300 tisuća kuna za nabavku digitalne opreme.

Riječ je o projektu od velikog značaja za razvoj kino djelatnosti, jer će se digitalizacijom kino-dvorane uspostaviti najmoderniji tehnički standardi kvalitete slike i zvuka -kaže Srećko Prkut, voditelj kino dvorane i kinooperater.

Prelaskom proizvodnje i distribucije audiovizualnih djela s analognog na digitalni medij, projekt digitalizacije i tehnološkog unapređenja kinodvorane bio je hitan i neophodan projekt kako bi kino opstalo u novim uvjetima. Filmovi se danas rade u DCP formatu - digitalnom formatu koji pruža najveću kvalitetu slike (rezolucije iznad 2000 piksela) te su distribuirani na eksternim diskovima, a za njihovo prikazivanje potreban je poseban softver i digitalni projektor- veli Prkut.

Realizacijom ovog projekta i u Labinu će se filmski hitovi moći gledati istovremeno kad su premijere u multipleksima u Zagrebu i drugim velikim gradovima, uživati u boljoj kvaliteti slike i zvuka, te u 3D projekcijama. Bit će otvorene i nove mogućnosti za korištenje kina, kao što su predstavljanja raznih filmskih festivala i direktnog uključivanje u prijenos spektakla diljem svijeta.

U okviru programa investicijske potpore, Ministarstvo kulture  odobrilo  je, Pučkom otvorenom učilištu i sredstva za investicije u Narodnom muzeju u iznosu od 50 tisuća, te 100, plus 15 tisuća kuna za izložbene djelatnosti Gradske galerije. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter