Labinska djeca pomažu prijateljima iz Burkine Faso

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove pedagoške godine Dječji vrtić `Pjerina Verbanac` priključio se UNICEF-ovom edukativno-humanitarnom projektu „Škole za Afriku“. „Žirafice“ i „Le Olive“ iz PO Stari Grad, te „Zečići“ i „Mačići“ iz PO Raša ove će godine zajedno sa svojim odgojiteljicama i roditeljima upoznavati život, kulturu i običaje Afrike kroz igru i zabavu, istovremeno razvijajući empatiju, solidarnost i međusobno pomaganje, vrijednosti koje je važno poticati i njegovati od najranije dobi.

Posebna briga o djevojčicama

“Škole za Afriku” zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade “Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava, pokrenuta 2005. godine u Cape Townu. Od 2008. godine Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji sa zainteresiranim odgojno-obrazovnim institucijama, prikuplja sredstva za program “Škole za Afriku”. Njime se djeci iz 13 afričkih zemalja želi podržati ostvarenje jednog od temeljnih prava – prava na obrazovanje. U protekloj je godini projekt podržalo više od 80.000 djece iz cijele Hrvatske.

Polaznici vrtića će na zanimljiv način imati prilike učiti o dječjim pravima i pomoći, kroz organiziranje različitih aktivnosti prikupljanja sredstava za pomoć, svojim vršnjacima u Burkini Faso. Novac koji prikupe upotrijebit će se za izgradnju i obnovu škola te sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju školskog osoblja. Posebna briga vodit će se o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost obrazovanja.

Sudjelovanjem u projektu zajedno će biti u prilici podržati ostvarenje prava djece afričkog kontinenta na obrazovanje i očuvanje njihova dostojanstva, uz istodobno osiguravanje prilike polaznicima vrtića  da odrastu u samosvjesne i socijalno osjetljive mlade ljude s kvalitetnim sustavom vrijednosti i uspješnim temeljima za daljnje cjeloživotno obrazovanje.

Plesali zumbu u centru grada

Dodajmo još kako su polaznici dječjeg vrtića sudjelovali i u obilježavaju Europskog tjedna, koji im je u početku poremetila kiša. Budući da su odlučili ne gubiti vrijeme, dok je vani padala kiša bacili su se na crtanje zdravih prijevoznih sredstava i izradu plakata „Kako bi bilo da ne postoje automobili“ i „Mobilnost – što je to?“

Kada je konačno provirilo sunce i svi su ushićeno potrčali vani. Družili su se na poligonu s HAK-om i policajcima PP Labin koji su ih, kao i svake godine, poučavali kako biti siguran i vješt u prometu, crtali su kredama po labinskim trgovima, igralištima i dvorištima. Posjećivali su svoje prijatelje u drugim vrtićkim objektima, igrali se i plesali na Valamarovom dječjem igralištu u Rapcu, vozili se vlakićem i plesali zumbu u centru grada.

(I. AHMIČEVIĆ)Podijeli: Facebook Twiter