Labinska cakavica sve življa

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Stihove su čitali i kazivali učenici Viktoria Hrvatin, Tea Ruklić, Lana Sergo, Franka Licul, Ana Paula Peršić, Nicolas Golja, Toni Hrvatin i Dino Peruško

Ovogodišnja "Ćakuloda na špine" zbog loših vremenskih uvjeta s poznate je Špine na otvorenom premještena u atrij Narodnog muzeja. Prostor je bio premali za sve posjetitelje ove glazbeno-pjesničke večeri te su bila popunjena i mjesta ispred ulaza u atrij Muzeja. Velik odaziv onih koji pišu po domaće govori o tome da je Grad Labin, donoseći odluku o brendiranju labinjonske cakavice pogodio u srž i srce labinskih žitelja.

U srž Labinštine

Često čujemo kako cakavica izumire, što naravno nije istina, jezik je živo tkivo naroda podložno promjenama, ali ostaje živo u svakodnevnoj komunikaciji, govorenju i pisanju koji ostaje kao trajni trag i nasljedstvo budućim generacijama. Poseban obol i toplinu cjelovečernjem druženju na Ćakulodi dala su djeca, učenici OŠ Matije Vlačića iz Labina. Pjesme pomno i pažljivo izabrane, nagrađivane od kompetentnih povjerenstava na natječajima, govore da se u školama jeziku i narječjima kao i zavičajnoj kulturi prilazi s velikom odgovornošću. Zaslugu za to imaju škole ali prije svega roditelji i obitelj od koje sve kreće. Labinjonska cakavica je zdrav temelj i važna odrednica Labina i Labinštine te kao takva neiscrpan izvor inspiracije za svakoga tko je govori, čita i piše. Pozitivan odnos prema njoj i masovnost odaziva na pjesnička druženja obećava.

Bogatoj ponudi stihova pridružili su se glazbenici, sopci i kantadori Franko Kos, Paula Kos, Franko Kalac, Bruno Matošić, Drago Draguzet, Avelina Damjanjević, a svirkom na harmonici istaknuo se učenik Dino Peruško. Stihove su čitali i kazivali učenici Viktoria Hrvatin, Tea Ruklić, Lana Sergo, Franka Licul, Ana Paula Peršić, Nicolas Golja, Toni Hrvatin i Dino Peruško.

Pjesnici i kazivači

U kategoriji odraslih sudjelovali su Ornela Gergorić, Oriana Jurčević, Dean Nestorović, Celestina Mohorović Bernaz, Federika Mohorović Čekada, Bruna Gobo, Josip Pino Knapić, Mladen Bastijanić Cekuta, Laura Faraguna, Zlata Jurcan Vukelić, Miranda Škalamera Verbanac, Teodor Gobo, Sanja Depikolozvane, Ivanka Arefijev, Đulija Miletić, Silvija Faraguna, Adriano Šćulac, Zdenka Načinović, Tina Družeta, Željka Fonović, Dragica Prenc Gobo, Daniel Mohorović, Sandro Gobo, Masimo Vladić, Bepi Višković Jacon, Nikola Šumberac, Rina Miletić, Nevia Kožljan, Branko Valić, Avelina Damjanjević i Drago Draguzet. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter