Labinprogres lakše diše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

TPS Labinprogres, najveci proizvodac na Labinštini, trenutno, kako doznajemo od direktora Dorijana Knapica, bilježi dvostruko više narudžbi u autoindustriji u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je, doduše, zbog financijske krize imao i najmanje posla.

Pogon nešto lakše diše, no prodaja je još uvijek kudikamo manja u odnosu na 2007. i 2008. godinu. Tada je, naime, u ovoj tvrtki na Dubrovi koja, proizvodeci i poljoprivrednu mehanizaciju, djeluje u sklopu buzetske grupe Cimos, radilo 400-tinjak radnika, a danas posao nalazi njih 265.

Zahvaljujuci blagom rastu, iznova je pocetkom prošlog mjeseca na dijelu proizvodnih kapaciteta uveden rad nocu te subotom i nedjeljom. Otpuštanja nije bilo od ljeta (tek je nekolicina radnika umirovljena), a placa, unatoc tome što je veliki pad prodaje automobila dobrano uzdrmao pogon, sve vrijeme nije kasnila. Prije godinu dana pisali smo o uvedenim prisilnim neradnim danima na razini Cimosa i postavljali pitanja o eventualnom privremenom zatvaranju pogona TPS-a.

U proizvodnji, pak, poljoprivrednih strojeva, koja zauzima 40 posto u ukupnim plasmanima tvornice, nema znacajnijih promjena u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Na dodatni oprez, medutim, tjeraju aktualni prosvjedi seljaka i njihova borba za državne poticaje pred prodajnu sezonu poljoprivredne mehanizacije.

- Vrlo je teško procijeniti koliko ce se sve ti prosvjedi odraziti na naše poslovanje. Pokušavamo se prodajnim akcijama probiti na nova tržišta, izvan granica bivše države. Nešto više plasiramo, primjerice, u Tursku. I na tržištu autodijelova, unutar Cimosa, ulažemo napore ne bismo li došli do novih poslova kod naših kupaca, rekao nam je direktor Knapic.

TPS proizvodi kucišta turbokompresora koji se ugraduju u Volkswagenova, Audijeva i BMW-ova vozila.


Podijeli: Facebook Twiter