Labinom prodefiliralo tisuću maškara

Vrući ritam plemena Koroomo iz Koromačna
Vrući ritam plemena Koroomo iz Koromačna

Maškare, ča moru maškare?! Mogu te, ako im dopustiš, ščepati za kragnu i iz rutine svakodnevice katapultirati u neki drukčiji, opušteniji svijet. To je u povorci od gotovo tisuću krabulja iz 19 maškaranih skupina, koja je prošla ulicama Labina, najbolje pošlo za rukom plemenu Koroomo iz Koromačna.

Kada je ta ekipa, udarajući bubnjeve, izvodila ritualni ples, sva ona duboko ukorijenjena dosada na Zelenicama, toj gradskoj špici prepunoj pozera, nestala je kao čarolijom. Da nam barem češće navrate. Oprostili bismo im i onu "Šumicu" Ivane Banfić, koju je njihov DJ pustio za odjavu.

Ni ostale skupine na karnevalu u režiji Labinjonske kompanije - domoće folšarije, koja je ovom zgodom promovirala masku "Čovječe, daj naljuti se!", uglavnom nisu zaostajale u maštovitosti. Rekordno brojna, ali postojano kazališna publika u centru grada mogla je uživati u kreacijama ovdašnjih vrtićaraca, osnovaca, njihovih roditelja te društava s Labinštine, Liburnije, Rijeke i Gorskog kotara. Defile se odvijao pod voditeljskom palicom meštra labinskog karnevala Darka Batelića Pipice koji će podeštot biti do 4. ožujka.

- Ne pamtin teplije maškare!, komentirao je netko od gledatelja. Krabuljama nikad nije hladno jer imaju, vidjeli smo, direktno ubrizgavanje bambusa u krv (In bambo veritas!, poručuju Lovranci), a pogotovo ne na deset stupnjeva Celzija. Ni takva temperatura, međutim, nije smetala skijašima iz novooformljene skupine iz Štrmca: odvozili su slalom, vukli sanjke od četiri metra, a na alegorijskim kolima i divovskog snjegovića.

Labinski Farabuti priredili su LMFAO Party Rock (?!), Krabulji za ne vervat iz Kožljaka s kolegama iz Šušnjevice maskirali su se u heroja iz igrica - Super Marija (super je bio majstor koji je na roštilju okretao kobasice!), a Čepljani u animiranog junaka, lutka Zvonka. "Evo, gledajte, Pusno društvo Mune ima zvončare, a mi - Zvonka!", zapazio je netko iz skupine. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter