Labin:Nakon požara stanari žive bez struje i grijanja


Iako su prošla četiri dana od kako je izgorio stan u starogradskoj jezgri Labina, i usprkos kiši koja je padala za vrijeme naše posjete stanarima, još se uvijek osjećao jaki miris paleži u ulici Giuseppine Martinuzzi.

U zgradi s tri stana u kojoj je izbio požar,  jedan je stan u potpunosti izgorio, jedan je oštećen od vode koja se u njega slijevala prilikom gašenja, a drugi i od vode a djelomično i od vatre, zatekli smo sve stanare kako postavljaju velike plastične plohe, kako bi zaštitili prozore stana Katice Višković koji je u potpunosti izgorio.

Ulaskom u zgradu, prvo što zapažate, osim jakog mirisa paleži je da su svi stanovi u mraku, jer je dio električnih instalacija izgorio. Marica Vale, Katičina kći, Anđelo Hrvatin i Manuel Griparić, stanari čiji su stanovi također oštećeni, te njihov susjed Kristijan Bembić, upravo su završavali sa zaštitom prozora stana koji je u potpunosti izgorio.

- Krivo nam je jako kad negdje čujemo i pročitamo da je uzrok požara neodržavani dimnjak, jer to jednostavno nije istina. Dimnjaci se redovito održavaju, za to postoje i potvrde koje je policija za vrijeme očevida uzela kao dokazni materijal. Žalosti me što se u tako teškim trenucima od nekih može čuti i pročitati da su krivci stanari, rekla nam je Marica Vale, razočarana što se pojavljuju nepotvrđene informacije da bi uzrok požara mogao biti neodržavanje i ne redovito čišćenje dimnjaka.

Predstavnica stanara, Roberta Juričić Bembić, govori nam da je zgrada stara nekih 600 godina.

- Znam jedino da sam potpisala čišćenje dimnjaka ove godine prije početka sezone grijanja, mada su vremenske prilike takve da se nikako ili minimalno grijemo, bilo na struju ili drva, tvrdi Roberta. (Adriano ŠĆULAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter