Labinjani u Prtlogu žele hotele i bungalove

Pogled na Prtlog (Arhiva GI)
Pogled na Prtlog (Arhiva GI)

Gradsko vijeće Labina zatražilo je od Skupštine Istarske županije pokretanje ciljanih izmjena županijskog Prostornog plana uređenja (PPU), kojima bi se unutar zaštićenog obalnog područja Prtloga u dijelu sportsko-rekreacijske zone, predviđene na 18 hektara, omogućila izgradnja hotela i turističkog naselja s depandansama, bungalovima i hotelskim vilama.

Novo turističko-razvojno područje s 450 kreveta zauzimalo bi šest hektara, uz maksimalnu gustoću od 75 postelja po hektaru, dok bi 12 hektara ostalo rezervirano za sport i rekreaciju.

Ne radi se, naglašeno je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, o otvaranju novog građevinskog područja, no dosad se ondje moglo realizirati samo tzv. pomoćne prizemne objekte, površine do 300 četvornih metara.

Sve je učinjeno na temelju pisma namjere tvrtke Maxi Mare, sa sjedištem u Labinu, lokalnoj upravi. Njen projekt, osim izgradnje objekata te sportsko-rekreacijske zone, obuhvaća uređenje plaža i zabavne sadržaje. Zeleno svjetlo izmjenama dali su vijećnici koalicije IDS-HSU-HNS-BDSH i laburist William Negri, dok se sedmero oporbenih usprotivilo, izražavajući sumnju u nečiste radnje, zemljišne malverzacije te u uništavanje prirodnih vrednota pod krinkom turističkog razvoja neoplođenog resursa.

Više oporbenjaka istaknulo je da se odlučuje bez čvrstih argumenata: na stol, kako rekoše, nisu dobili ni osnovne podatke o poduzeću Maxi Mare, niti konkretne pokazatelje o koristima od ovakve prostornoplanske korekcije za lokalnu zajednicu.

Konkretan je bio Silvano Vlačić (NL Ulika), istaknuvši da su predstavnici spomenute tvrtke, prema podacima iz zemljišnih knjiga, prošle godine kupili veliku većinu terena u Prtlogu. To, veli, otvara prostora skepsi. (Igor RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter