Labinjani se javili s Haitija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sanja Faraguna i Aleksandar Kneževic, volonteri labinskog Crvenog križa koji se nalaze na potresom pogodenom Haitiju, osjecaju se dobro i svakoga dana po desetak sati pomažu ugroženom stanovništvu. Svakodnevno se javljaju telefonom obiteljima te Crvenom križu u Zagrebu i Labinu.

"Ljudi su nas dobro prihvatili, jako nas vole i, kada dodemo u neki kamp, popet ce se na palmu i skinuti kokose za tebe. Bez obzira na sve što im se dogodilo, nasmijani su i pjevaju kada se nešto dešava. Kada je neki dan padala kiša, izašli su na ulice i pjevali, a kada se ponovno treslo tlo, takoder su izašli na ulice i pjevali", kaže Sanja u jednom od razgovora koji su snimili njihovi kolege u Labinu.

"Srce te zaboli što ih je zadesilo", rekao je Aleksandar o prizorima koje je zatekao na otoku. Smješteni su u gradu Leogane, koji je bio epicentar potresa, a rade u medunarodnom timu koji pored njih cini troje Austrijanaca i jedan Kanadanin.

Sanja je angažirana na predavanjima o higijeni i upotrebi higijenskih sredstava, a Aleksandar na tehnickom dijelu misije, poput izgradnje sanitarnih cvorova. Vele da im se cini da kampovi beskucnika rastu iz minute u minutu, pa tako jednoga dana zateknu stotinjak obitelji pod šatorom, a vec drugoga na istom mjestu pedesetak više.

Dvoje Labinjana drugi su hrvatski i prvi istarski volonteri Crvenog križa na Haitiju. Onamo su otputovali 8. veljace kao clanovi austrijske ekipe, a planirano je da ostanu do 11. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter