Labinjani posjetili poljski rudarski grad Rybnik

Labinski rudnik (Arhiva)
Labinski rudnik (Arhiva)

- Šleski su rudnici pretvoreni u turističku atrakciju sa "živim" prikazom rudarenja zahvaljujući i očuvanoj mehanizaciji. Tu je priliku Labin propustio jer nadležni osamdesetih godina nisu imali sluha za naše pokušaje da se spasi strojna oprema, pa je ostao samo dio nje u raškoj jami, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik udruge Kova je nasa Serđo Baskijera, prepričavajući dojmove s petodnevnog posjeta delegacije Grada Labina i Općine Raša poljskom Rybniku.

Radi se o prvom susretu pod kapom projekta MINHER - "Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja", u kojem sudjeluju partneri iz pet zemalja. Nositelj je Labin, za što su mu iz Europske unije odobrene 142 tisuće eura. Cilj je razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse, uključujući i ona o privlačenju novca iz europskih fondova, na sastancima čiji će domaćini bili i ostali dionici - Carbonia, Banovići, Velenje, Idrija. Završna konferencija planirana je dogodine u rujnu u Labinu.

Poljska je odabrana za prvu stanicu jer je, kako je napomenula labinska dogradonačelnica Eni Modrušan, najuspješnija u korištenju pretpristupnih te kasnije strukturnih fondova Unije, pri čemu Rybnik visoko kotira te je tituliran kao grad "prijatelj biznisa". Korištenjem sredstava namijenjenih razvoju infrastrukture, turistički je vrednovao svoj rudnik Ignacy te onaj Guido u obližnjem Zabrzu.

Osim tih ugljenokopa, izaslanstvo koje su činili i predstavnici županijske gospodarske komore, udruge mladih Alfa Albona, gradskog Savjeta mladih i Centra za inkluziju, posjetili su i preuređen rudnik soli Wieliczka u Krakowu.

- U Labinu, nažalost, ne možemo raspolagati opremom kao Poljaci u Guidu, pa ćemo više koristiti iskustva rudnika u Idriji, ovjenčanog svjetskom nagradom za muzejski postav. Valja nam, koristeći specifičnosti našeg ugljenokopa, pokušati realizirati postav koji može postati vrhunska atrakcija, primijetio je bivši voditelj Narodnog muzeja Labin Tullio Vorano. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter