Labinjani ponovno na Pjacalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vratiti dosad izolirani Pjacal gradu osnovna je vodilja obnove rudarskog dijela Labina, kaže Anamarija Lukšic, gradska procelnica za gradnju. Prošlog tjedna nastavljeno je uredenje gradske knjižnice u dijelu nekadašnje direkcije rudnika izgradnjom rezervoara za protupožarnu vodu, a radovi na Pjacalu startat ce za mjesec dana.

Rijec je o najvecem ovogodišnjem gradskom projektu - za biblioteku i poduzetnicku zonu, koja ce makadam konacno zamijeniti asfaltom, budžetom je kalkulirano 10,3 milijuna kuna. Više od polovice novca, šest milijuna, osigurano je iz bankarskog kredita.

- Želimo da Labinjani napokon udu na Pjacal, koji ce izrasti u netipican, svojevrsni industrijski trg. Njegovo se uredenje, naime, naslanja na rudarsku baštinu, a obilježavaju ga kombinacija specijalnog asfalta i zelenih površina te prilagodena javna rasvjeta i urbana oprema, poput klupica i kanti za otpatke. Zadržat ce se i tracnice, koje se na pojedinom dijelovima još vide, kaže Lukšic.

Dosad je Labinjane zapušteni Pjacal uglavnom odbijao. Tamošnji korisnici poslovnih prostora i njihovi klijenti žalili su se na prašinu za suhog, odnosno blato za kišnog vremena.

Na ulaznom dijelu, prenijela nam je procelnica, postavit ce se poseban asfalt, a ispred agrarije i pored salona keramike, na sada zarasloj površini, uredit ce se travnato parkiralište. Od automobila ce, pak, biti osloboden dio ispred tzv. zgrade izvoznog stroja (sadašnji salon namještaja i teretana), koju konzervatori procjenjuju kao vrijednu industrijsku arhitekturu.

Zona oko rudarskog šohta, koji ce dobiti podno osvjetljenje, bit ce odvojena stupicima. Posebno podno uredenje i postavljanje klupica predvideno je ispred trenutno zatvorenog tekstilnog pogona (zgrada s piramidalnim proceljem). Ta je lokacija zamišljena za kulturna i srodna dogadanja.

I za buducu knjižnicu izgradit ce se (prilazni) trg, ispred Kulturno-umjetnickog centra Lamparna, odnosno tvrtke Sigurnost. Ondje, dakle, više nece biti parkirališnih mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter