Labinjani po medikamente u Pulu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li Labinjani nedjeljom i praznikom po medikamente morati u Pulu s obzirom na to da ljekarne u gradu najavljuju uskladivanje sa zakonskom regulativom koja tih dana ne dopušta njihov rad? To je pitanje na posljednjoj sjednici Gradskog vijeca aktualizirao zastupnik Klaudio Korva, apeliravši na gradsku upravu da preispita može li kakvom odlukom lokalna samouprava regulirati dežurstva apoteka.

Ne riješi li se to, podvukao je, kao dvije druge mogucnosti, preostalo bi ili da ljekarne rade kršeci zakon, ili pak da, odluce li zatvoriti vrata, gradani lijek za svoje boljetice, osim u bližim (vecim) gradovima, traže na traktu Hitne pomoci. Na podrucju grada u sporne dane zapravo radi samo privatna ljekarna u sklopu Doma zdravlja.

- Cim smo saznali za problem radnog vremena apoteka, uputili smo zahtjev Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, odakle su prije 20-ak dana javili da su naš dopis proslijedili nadležnom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Moramo se strpjeti do odgovora HZZO-a. Vjerujem da ce biti pozitivan kao u slucaju Poreca, Pazina i nekih drugih gradova. Sve su tri apoteke privatne i na njima je da se dogovore i odrede koja ce kada dežurati, kazao je gradonacelnik Demetlika.

Pricu, medutim, drukcije tumaci Mira Milevoj Posavec, jedna od tri suvlasnice apoteke u sklopu Doma zdravlja. Objašnjava, naime, da HZZO potpisuje ugovore s ljekarnama samo u vecim gradovima na osnovi kojih im refundira troškove dežurstva, a ne u sredinama poput Labina, gdje se rad nedjeljom i praznikom regulira na temelju ugovora Grada s ljekarnom. Tako su, veli, problem riješili Rovinj, Porec i Pazin. Iz Ljekarne Pazin to su nam i potvrdili.

Upitana je li možda - s obzirom na drukcija obrazloženja iz Grada - u spomenutom sufinanciranju kvaka, Milevoj Posavec odgovara da u te detalje nije upucena.

Kako bilo, napominje, njihova ljekarna i dalje - iako s HZZO-om imaju potpisan ugovor prema kojem to ne bi smjela (vec ih je stiglo i upozorenje) - dežura nedjeljom i praznikom, i to prvenstveno zbog odgovornosti prema pacijentima. Da prestanu s dežurstvima, kaže, gradani bi se pobunili pa bi se tada vjerojatno i odnos napokon regulirao.


Podijeli: Facebook Twiter