Labinjani odahnuli - opet mogu preko Barbana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu je ponovno omoguceno prometovanje dionicom državne ceste od Mosta Raša preko Barbana do Bristovca pa su konacno odahnuli mnogi Labinjani koji svakodnevno putuju na posao u Pulu. Otkako je ta dionica 2. ožujka zatvorena za sav promet Labinjani su morali prevaljivati gotovo dvaput dulji put. Umjesto 45 kilometara do Pule trebalo je tako prijeci skoro dvostruko preko Žminja ili pak ici nešto kracim relacijama lokalnim cestama od Sv. Katarine preko Sutivanca do Bristovca. No, taj bi put u pravilu, iako po kilometraži kraci, oduzimao više vremena.

Službeno je zabrana prometovanja prestala vrijediti u subotu u 16 sati, ali nemali broj vozaca osmjelio se na vožnju tim pravcem i ranije. Kroz Most Rašu vozi se po prvom sloju asfalta i stoga je mudro preko željeznicke pruge prelaziti vrlo sporo.

Uspon do velikog barbanskog zavoja kombinacija je makadama i starog asfalta, a odatle se do Barbana vozi samo po makadamu. Na prilazu mjestu pocinje asfalt, ali u dužini od stotinjak metara položen je samo prvi sloj pa ponovno treba cuvati amortizere pri prelasku. Razumna brzina kojom bi se trebalo voziti cijelom tom dionicom je 30 do 40 kilometara na sat.

No, od Barbana do Bristovca vodi gotov kolnik s horizontalnom signalizacijom, ali cesta nije sasvim dovršena - nedostaje nogostup.

- Dionica je bila zatvorena jer smo trebali obnoviti most na kanalu u Mostu Raši te dva propusta za oborinske vode. Plan je bio da to završimo do 15. lipnja, a mi smo malo ubrzali. Cesta je i dalje gradilište, cak i ovaj dio do Bristovca. Od ponedjeljka cemo na pojedinim mjestima postaviti semafore pa ce vozaci morati biti strpljivi, kaže tehnicki direktor gradilišta Goran Kos.



Mnogi Labinjani koji poslom odlaze u Pulu, posebice oni koji to cine svaki dan, osjetili su olakšanje.

- Vracam se iz Pule i sretan sam, a bit cu još sretniji kad sve bude gotovo. Drago mi je da smo se "izboksali" za ono što smo tražili i da su cestu otvorili jedanaest dana prije roka, veli Euro Juricic.

- Cesta je sada skoro pa dobra, ali treba je još malo proširiti. Mislim da je to malo predugo trajalo i da se moglo obaviti ranije, i po zimi, istice Vilim Filipovic.

Maja Obradovic i Josip Vidovic Puljani su koji cesto putuju u Labin. - Moji roditelji žive ovdje i nama je bitno samo da što prije dodemo, reci ce Maja. - Cesta je sada puno šira i ako polože kvalitetan asfalt, bit ce dobra, dodao je Josip.

Investiciju od 26 milijuna kuna snose Hrvatske ceste, a izvodac radova je pulska tvrtka Cesta. Rok za potpuno dovršenje je ožujak 2012. godine. (Napisao i snimio Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter