Labinjani namjeravaju što prije sagraditi dom za starije

Sve manje stanovnika - stari Labin
Sve manje stanovnika - stari Labin

Pred gradskim vijećnicima i građanima koji su do posljednjeg mjesta ispunili polivalentnu dvoranu Gradske knjižnice, preksinoć  su prezentirana tri ključna projekta na kojima se u gradskoj upravi radi. Gradonačelnik Tulio Demetlika, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju  Anamarija Lukšić te izrađivači planova, prezentirali su izgradnju doma za starije osobe, rekonstrukciju ulaza u stambeno-turističko naselje Rabac te idejno rješenje obilaznice starogradske jezgre Labina u pravcu prema južnim dijelovima Labinštine (Duga Luka - Sveta Marina - Ravni).

Tko će to moći platiti?

Gotovo jednosatna prezentacija izgradnje doma za starije pobudila je najveće zanimanje prisutnih, postavljeno je najviše pitanja i bilo je najviše raznih mišljenja. Davor Mihovilić iz tvrtke Cet Rijeka, predstavio je investicijsku dokumentaciju za pripremu i provedbu projekta koja sadrži ključne demografske značajke Grada Labina, usporedbu s Istarskom županijom i Hrvatskom te programske smjernice i studiju izvedivosti (opravdanost, isplativost i održivost projekta). Mihovilić je napomenuo kako bi se budući dom za starije, gradio u blizina sadašnjeg Doma zdravlja, kapaciteta 130 mjesta, s mogućnošću još 20 u dnevnom boravku, te investicija od čak 41 milijun, od čega bi se kreditom financiralo 35,2 milijuna kuna, na rok povrata od 11 do 15 godina.

- Dom za starije osobe je složen i financijski zahtjevan projekt, ali ujedno i projekt koji je građanima Labina nužno potreban. Morate imati na umu da Labin spada populacijski među tri najstarija grada u Hrvatskoj. Upravo je Investicijska studija sa Studijom izvedivosti onaj dokument koji daje odgovore na moguće načine izvršenja projekta s prikazom troškova u njegovom budućem radu i mogućom cijenom koju će plaćati korisnici, a iznosila bi oko pet tisuća kuna mjesečno, istaknuo je Mihovilić.

Upravo je mjesečna naknada boravka u Domu pobudila reakcije među prisutnima. Vijećnik u gradskom vijeću Labina, Klaudio Korva (Lista Ulika), reagirao je rekavši, kako si labinski umirovljenici to ne mogu priuštiti „tko to od tri tisuće labinskih umirovljenika s prosjekom mirovina manjim od tri tisuće kuna, može izdvojiti dupli iznos za smještaj u domu“ zapitao se Korva.

Mihovilić, je odgovorio kako smo prihvatili tržnu ekonomiju, te su takve ili puno više cijene boravka u domovima po čitavoj Europi. Ujedno je konstatirao da su cijene takve jer je briga o starima i nemoćnima spala na pleća lokalnih zajednica. „No, nije to ništa novo, Njemačka je prestala pred više od 20 godina podupirati takve projekte iz svog proračuna, već je sve prebacila na lokalne zajednice, regije i gradove,“ rekao je.

Počnimo što prije s gradnjom

Labinska umirovljenica, nekadašnja socijalna radnica, Elvira Milevoj, nije bila suglasna s Korvom, rekavši, kako skoro svaki umirovljenik ima nekakvu nekretninu u svom posjedu. „Osobno sam da se što prije počne s izgradnjom doma. Ako treba prodat ću stan, te izdvojiti ta sredstava za sigurnu i bezbrižnu starost, uz svu moguću njegu u Domu za starije, onog dana kad više ne bi mogla brinuti sama o sebi,“ rekla je Milevoj. Velika većina prisutnih njene riječi nagradila je aplauzom i podrškom. Istog je mišljenja bio i nekadašnji djelatnik u gradskoj upravi, Romano Černjul, koji je rekao kako se o izgradnji Doma za starije u Labinu, priča već barem 20 godina.

-Većina gradova je svoje domove otvorila ili ih gradi, samo mi o tome još uvijek pričamo. Počnimo već jednom s izgradnjom, jer je to hvalevrijedan i dobar projekt, rekao je Černjul.

Anamarija Lukšić i Tulio Demetlika, su na pitanja nekih građana odgovorili da bi se s izgradnjom moglo započeti za 2 do 4 godine. Taj je projekt berem što se građana i vijećnika prisutnih na prezentaciji dobio zeleno svjetlo, jer se zaključilo kako je to Labinu i njegovim građanima neophodno.

Nova trasa labinske obilaznice

Idejni projekt trase buduće obilaznica starogradske jezgre, prezentirao je Tedi Zgrablić iz pulske tvrtke Via ing, koji je zaključio kako je problem zaobilaznice već dugi niz godina predmet rasprava, kako građana tako i struke. Jedan od razloga te rasprave je i osjetljivost prostora u kojem se ta obilaznica planira, posebno s aspekta utjecaja na starogradsku jezgru koja sa svojim vrijednim zelenim padinama čini zaštićenu spomeničku cjelinu. Stoga se pristupilo razradi varijantnih rješenja obilaznice starogradske jezgre Labina kao jedan od koraka prema potvrđivanju postojećih prometnih rješenja iz važećeg Prostornog plana ili donošenja odluke o novim trasama temeljem kojih bi se pristupilo izmjenama i dopunama prostorno planske dokumentacije.

Teći prezentiran projekt, ulaz u stambeno-turističko naselje Rabac, investiciju od 4,1 milijun kuna, prezentirao je Zvonimir Medek iz Rijekaprojekta, rekavši kako u obliku u kojem je danas sigurno ne udovoljava potrebama jedne turističke destinacije kao što je Rabac. Stoga se nakon zatvaranja benzinske crpke Rabac, pristupilo razradi projekta rekonstrukcije postojećeg raskrižja s hortikulturnim uređenjem zelenih površina, uređenjem manjeg parkirališta te potrebnom turističkom i drugom signalizacijom.

Zaiskrilo na relaciji Tulio Demetlika – Klaudio Dragovina

Skeptičan o prezentaciji Doma za starije bio je Klaudio Dragovina, bivši ravnatelj Centra za socijalnu skrb. On je kao najveći nedostatak studije ocijenio nedefinirane rokove izgradnje. Bio je mišljenja da bi se trebalo graditi po fazama, zbog propisa i zakona koji se kod nas skoro pa svakodnevno mijenjaju. Van teme o kojoj se raspravljalo uputio je kritiku, kako sporo rješavanje problema starije populacije ukazuje na socijalnu neosjetljivost Grada.

Njegovim istupom ostao je iznenađen gradonačelnik Demetlika „ne mogu vjerovati da to od vas čujem. Bili ste ravnatelj Centra za socijalnu skrb, a pričate o socijalnoj neosjetljivosti. Zar vam nije bilo u opisu radnog mjesta, upisano i svetinja da brinete o socijalno ugroženima? Osim toga pričate neistine, jer svatko koga zanima može provjeriti podatak, kako je upravo Labin, po svim ispitivanjima jedan od vodećih gradova u državi, po brizi za svoje najugroženije građane, rekao je Demetlika. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter