Labinjan Josip Kudić pobijedio HRT na sudu


Labinjan Josip Kudić uspio je, u maratonskoj pravosudnoj utakmici pokrenutoj još 2011. godine, pobijediti Hrvatsku radioteleviziju i njezine pravilnike o kontrolori plaćanja i načinu odjave TV pristojbe. Točnije, Visoki upravni sud Republike Hrvatske krajem lipnja je, pod predsjedanjem sutkinje Mirjane Jurišić, na osnovu prijava Josipa Kudića, ali po službenoj dužnosti i zbog neospornog javnog interesa, poništio dijelove Odluke o načinu odjave prijamnika HRT-a.

Sud je svoju odluku obrazložio objašnjenjem kako ona nije sukladna sa Zakonom o HRT-u, jer je ta javna ustanova izašla iz zakonskih okvira pri njezinu donošenu.

 Vrlo je zanimljivo da Visoki upravni sud zaključuje da nisu na zakonu osnovane odredbe kako potpis obveznika plaćanja mjesečne pristojbe mora biti javnobilježnički ovjeren, baš kao i potpis opunomoćenika. Na Visokom upravnom sudu ukinuli su i odredbe što se odnose na traženje da se zahtjev za odjavu prijamnika podnosi isključivo na službenom obrascu HRT-a , kao i odredbe kojom se dopuštalo ovlaštenoj osobi svakodobno provođenje kontrole posjeduje li netko TV prijemnik.

Najširi odjek u javnosti svakako će imati poništenje odluke HRT-a da, u slučaju ne puštanja kontrolora u stan ili kuću, HRT ima pravo ponovno prijaviti pretplatnika. Doduše, imate li neprijavljeni prijemnik – ili ste ga odjavili, pa ga ipak gledate – HRT može podnijeti prijavu prekršajnom sudu. Teret dokazivanja gleda li netko TV, a da pritom ne plaća pristojbu, prebacuje se na HRT.

 Pravosudni postupak koji je doveo do ove iznenadne presude pokrenuo je Josip Kudić iz Labina koji je 28. listopada 2011. podnio pisani zahtjev za otkazivanje RTV pristojbe zbog nekorištenja usluge. Kudić je odbio zahtjev potpisati na propisanom HRT-ovom obrascu, koji se naziva "Zahtjev za odjavu RTV prijemnika", jer je njegov sastavni dio izjava u kojoj se navodi kako je "propisano da dopušta ovlaštenoj osobi HRT-a svakodobno provođenje kontrole posjeda prijamnika", odnosno kako je "upoznat s činjenicom da ga je u slučaju odbijanja, odnosno, onemogućavanja HRT-a u provođenju kontrole posjeda prijamnika, HRT ovlašten ponovo prijaviti za plaćanje mjesečne pristojbe."

Zbog toga se Kudić u kolovozu 2013. godine požalio Visokom upravnom sudu, podnoseći zahtjev za ocjenu zakonitosti HRT-ovih odluka o načinu odjave TV prijemnika, odnosno o načinu plaćanja mjesečne TV pristojbe. Pozivajući se na odredbe Ustava o nepovredivosti doma, te na Zakon o HRT-u, Kudić je tražio da se sporne odluke ukinu. S time se HRT nije složio, tvrdeći da takve propise i odluke, kao tijelo javne vlasti, mogu donositi.

Ipak, Visoki upravni sud ukinuo je sporne točke HRT-ovih odluka, što će stupiti na snagu danom objave u Narodnim novinama. (D.GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter