Labin: Za referendum o Plominu 2.624 potpisa

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U proteklih stotinjak dana 2.624 građana i posjetitelja Labinštine potpisalo je tzv. predstavku kojom se od Vlade RH traži raspisivanje savjetodavnog referenduma u Istarskoj županiji o izgradnji TE Plomin 3 500 MW na ugljen, izvijestili su danas organizatori iz Labin Art Expressa XXI (LAE). Aktivisti te udruge, njih 50-ak, akciju su proveli s Eko Kvarnerom. Svojevrsna peticija danas je poslana državnoj izvršnoj vlasti te Županiji.

"Tražimo da se Vlada očituje u što skorije vrijeme, a naši partneri iz Eko Kvarnera na isti će način zahtijevati referendum u Primorsko-goranskoj županiji", poručuju iz LAE-a XXI.

Na novinarsku opasku da Vlada, prema tumačenju Ministarstva uprave, nije ovlaštena raspisati savjetodavni referendum o Plominu 3, te da bi u slučaju da Sabor pokrene onaj državni, taj bio obavezujući, uz izjašnjavanje svih građana hrvatske, predsjednik LAE-a XXI Dean Zahtila odgovorio je:

- Vlada odlučuje o tome je li posrijedi tema od interesa za cijelu zemlju ili županije. Elektrana najviše ugrožava stanovnike Istarske i Primorsko goranske županije te bi bilo dovoljno za mišljenje pitati njihove žitelje. Želimo da nam se omogući isto što i Dubrovčanima za projekt golfa na Srđu.

- Sudeći prema našim izvorima iz Vlade, uvjeren sam da će se odustati od izgradnje Plomina 3 na ugljen, i to prvenstveno zbog užasno negativne investitorske klime, poručio je Zahtila.

Podvukao je da su oko polovice potpisa prikupili tako što su građani predstavku "skidali" s interneta i poštom je slali udruzi, što ugodno iznenađuje. "Razočarani smo udrugama civilnog sektora iz drugih dijelova Istre, jer nisu dali obol akciji. Izgleda da misle da je to samo naš problem. Čudi me ta ignorancija kada je poznato da će ostali dijelovi Poluotoka zbog visokog dimnjaka i više osjetiti utjecaj termoelektrane od nas u Labinu", dodao je Zahtila. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter