Labin: Za besplatne tečajeve na listu čekanja

Polaznice tečaja za njegovateljice
Polaznice tečaja za njegovateljice

Raznim tečajevima za obrazovanje i osposobljavanje odraslih koje organizira Pučko otvoreno učilište Labin posljednjih se godina prosječno odazove 180 građana, doznajemo od ravnateljice Daniele Mohorović.

"S obzirom na to da se programi uglavnom naplaćuju, brojka je još i zadovoljavajuća u ovom vremenu velike nezaposlenosti", primjećuje.

Svakako stoje podaci o većem interesu za besplatne tečajeve informatike, odnosno stranih jezika, koje sufinanciraju Grad, njegova turistička zajednica, udruženje obrtnika, ili pak Zavod za zapošljavanje. Primjerice, za svladavanje osnova u radu s računalom, program namijenjen starijim osobama, aktualne su čak i liste čekanja.

- U svakom slučaju, Učilište će poraditi na osvješćivanju građana o važnosti cjeloživotnog učenja za uspješnije plasiranje na tržište rada, i to kroz jače povezivanje s Gradom te Zavodom za zapošljavanje. Nove kompetencije i prekvalifikacije mogle bi biti od pomoći pogotovo onima srednje dobi koji su ostali bez posla, napominje Mohorović.

Još nije kasno za upisati se na osposobljavanje njegovatelj(ic)a starijih i nemoćnih, samostalnog knjigovođe te na nove tečajeve u ponudi - fotografije i računalne daktilografije. Osnove fotografije i Photoshopa za (napredne) amatere podučava labinski fotograf Rajko Boričić, a svladavanje tipkovnice tzv. deseteroprstnim slijepim pisanjem Dean Blašković.

- Koliko za odaziv polaznika znače dobri predavači, pokazuje primjer njemačkog jezika, za koji, otkako ga predaje profesorica Elvijana Tenčić, nakon nekoliko godina pauze ponovno vlada veliki interes. Slično je i s tečajem za njegovateljice koji vode viši medicinski tehničar Boris Prajz i doktorica Marina Tenčić, koji su u prvom navratu obučili 25 kandidata, primjećuje Mohorović.

Od programa koji se nakon položenog ispita upisuju kao stečeno zvanje u radnu knjižicu, POU nudi i osposobljavanje za pomoćnog kuhara, pomoćnog konobara, pripremača pizza, te ECDL tečaj informatike (Europska računalna diploma). (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter