Labin: Vodu ne piti iz špine, mora se prokuhati

(A. ŠĆULAC)
(A. ŠĆULAC)

- Voda iz labinskih izvorišta Fonte Gaja-Kokoti i Mutvica zamućena je, zbog u posljednju 21 godinu najobilnije kiše, koja je samo u jednom danu sa 7. na 8. studenoga, pala na području Labinštine, te se od danas se ne smije izravno piti, već ju je prethodno potrebno prokuhavati. Posebno se to odnosi za područje naselja Raša, te na području grada Labina i to naselja Kapelica, Kature i Podlabin.

Podsjetimo da je samo je u jednom danu proteklog petka na Labinštini pala 181 litra kiše po metru četvornom, što je zamutilo vitalna izvorišta Fonte Gaja-Kokoti te Mutvicu u Raškoj dolini. U ugroženom dijelu mreže izmjerena je mutnoća od 4,3 NTU parametra, a najviša dozvoljena vrijednost vode za piće, prema pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti, iznosi 4.

Od Dina Škopca, direktora Vodovoda-Labin, saznajemo da je trenutačnom stanju vodoopskrbe glavni i jedni razlog, velika količina padalina, te prelijevanje brane Lataj, što se zadnji put dogodilo 1993. godine.

- Nekoliko smo dana kućanstvima Labinštine isporučivali vodu iz vlastitog sustava, koja je bila ispravna za piće. No, nakon nenormalno obilnih padalina i s obzirom da se stanje pogoršavalo, te su se zalihe istrošile, i sada je vodu potrebno prokuhavati, ili je koristiti iz spremnika koji su raspoređeni po terenu. Prelijevanje brane Letaj nedaleko Labina, dodatno je pogoršalo stanje, jer je to razlog da je podzemlje potpuno potopljeno. Svakodnevno pratimo nove prilike i sukladno tome donosimo odluke. Za sada se stanje ne pogoršava, a kada će se vodoopskrba čistom vodom opet stabilizirati, ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i količini padalina. Ne bude li palo većih količina kiše, računamo da će se za desetak dana stanje opet normalizirati – rekao nam je Škopac

Krizni stožer Vodovoda kontinuirano prati stanje vodoopskrbe i poduzima potrebne i propisane mjere, a o svim promjenama stanja, javnost, potrošači i nadležne institucije biti će pravovremeno obaviještene. (A. ŠĆULAC)

Spremišta za vodu nalaze se na lokacijama:

Kature

na poligonu

Nove zgrade

kod kafića Formula

Kapelica

parkiralište kod restorana Morčaki

Donja Raša

Kampeto

Gornja Raša

parkiralište Istarske ulice.


Podijeli: Facebook Twiter