Labin: Voda će poskupjeti da bi se razvila odvodnja

Za naknadu glasala je koalicija IDS-HSU-HNS i partnerski BDSH te nezavisni William Negri
Za naknadu glasala je koalicija IDS-HSU-HNS i partnerski BDSH te nezavisni William Negri

Potrošači na području Grada Labina od 1. siječnja iduće godine plaćat će skuplje vodu, i to za kunu po kubnom metru. Tako je na sinoćnjem zasjedanju odlučilo Gradsko vijeće uvevši, uz protivljenje oporbe, naknadu za razvoj sustava javne odvodnje.

Istu je odluku već usvojilo vijeće Sv. Nedelje, a očekuje se da će isti prijedlog uskoro razmatrati vijećnici Raše, Kršana i Pićna, općina koje su suosnivači Vodovoda.

Od takvog namjenskog nameta u 2014. planira se prihodovati oko 900 tisuća kuna. Novac bi se uglavnom koristio za pripremu projektne dokumentacije, nužne za kandidiranje programa za EU fondove.

- U takvim projektima određeni postotak sredstava mora osigurati investitor, a budući da je naknada za priključenje ukinuta zakonom u svibnju, jedini izvor prihoda za razvoj odvodnje je namjenska naknada koju imaju i drugi gradovi u Istri, objasnio je Dino Škopac, direktor Vodovoda Labin, tvrtke koja je odvodnju od komunalnog poduzeća 1. maj preuzela početkom prošle godine. U odvodnju se, istaknuo je, dosad nije puno ulagalo te je pokrivenost njome na Labinštini 50 posto.

Iz Vodovoda napominju da su "neke od investicija koje bi se mogle započeti realizirati nakon uvođenja naknade" odvajanje fekalne kanalizacije od oborinske na području Labina, projektiranje i izgradnja pročistača otpadnih voda u Rapcu, te izrada projektne dokumentacija za rekonstrukciju takvog uređaja u Labinu.

Žestoko protivljenje diskutanata iz opozicije sažimlje komentar Jasmine Gruičić (SDP) koja je ustvrdila da se 20 godišnji nemar i nebriga odgovornih elegantno želi prebaciti na teret građana. Da nije trenutak za nove namete smatra i Silvano Vlačič (nezavisna lista Ulika). Vodovod, veli on, ima prostora za uštede, a Labinu uzori trebaju biti Pula i Umag, čije višemilijunske EU projekte u odvodnji obilato potpomažu Hrvatske vode.

Govornicom je gospodario i vatru rigao Mladen Bastijanić (nositelj NL), poznat po stalnim apelima o potrebi zaštite kapitalnog izvora Fonte Gaj-Kokoti u Raškoj dolini, kojeg ugrožava, tvrdi, katastrofalno stanje odvodnje u Krapnu i Raši. Požalio se da su ga "srhi pasali" dok je slušao obrazloženje direktora Škopca. - Zar voda, koje na Labinštini imamo u izobilju, nije već sad preskupa? Zar ćemo je još skuplje plaćati zbog nesposobnosti i neznanja nadležnih", upitao je Bastijanić. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter