Labin uvozi lijecnike iz Novog Sada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Netom što je labinska Hitna pomoc ojacana timom za potrebe tzv. turisticke ambulante, on je, kako doznajemo, ukinut zbog bolovanja lijecnika. Zamjenu mu, zbog nedostatka kadrova, nije moguce pronaci pa ce hitan trakt i usred sezone, unatoc vecim potrebama, ostati na pet timova, odnosno jednom doktoru po smjeni.

Tek ce vikendom po nekoliko sati, u najkriticnije vrijeme, dežurati po dva lijecnika, zahvaljujuci tome što je iz zagrebacke klinike «Vrh Vrhovac» sa specijalizacije «povucena» jedna labinska lijecnica. Da u Labinu, ali i okolici, mediga nema ni za lijek, potvrduje i to što u obiteljskoj ordinaciji na zamjeni radi lijecnica iz Novog Sada! U Domu zdravlja «Dr. Lino Peršic», uz to, angažirane su i tri lijecnice iz Rijeke.

Ulogu turisticke ambulante na Labinštini, inace, nosi obiteljska ordinacija dr. Jadranke Mikac-Brencic iz Rapca. Za teže pacijente zadužena je Hitna pomoc, gdje procjenjuju da bi za primjeren rad tijekom ljeta trebali imati osam timova, tj. po dva lijecnika u šihti.

No, za to, osim kadrovskih, nemaju ni financijskih uvjeta. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), naime, sufinancira hitne pomoci jedino u gradovima s više od 30 tisuca stanovnika (u Istri, uz Pulu, i Umag, i to zbog udaljenosti od prve bolnice) pa labinski trakt radi zahvaljujuci financijskim potporama Grada te opcina s Labinštine.

Krajem godine, medutim, trebala bi zaživjeti reorganizacija, prema kojoj bi ovdašnja Hitna pomoc imala dvije terenske ekipe - jednu s lijecnikom, medicinskim tehnicarom i vozacem, drugu s dva tehnicara specijalista urgentne medicine i vozacem - dok bi u ambulanti dežurali obiteljski lijecnici i njihove medicinske sestre.


Podijeli: Facebook Twiter