Labin uvodi izvor Sv. Anton u sustav vodoopskrbe

Izgradnja cjevovoda Sv. Anton - Mutvica
Izgradnja cjevovoda Sv. Anton - Mutvica

U Raškoj dragi ili Lugu radnici zagrebačkog Montera polažu cjevovod koji će izvor Sv. Anton spojiti s izvorom Mutvica, a time i vodoopskrbnim sustavom Vodovoda Labin. Novi izvor mogao bi ujedno biti i rješenje u slučajevima dugotrajnog zamućenja vode, kakvo je gotovo cijelu polovinu studenog stvaralo poteškoće stanovnicima Labinšćine, i to 17.000 tisuća njih, pa se pitanje kako to izbjeći nametnulo samo od sebe.

- Postoje dvije mogućnosti kako riješiti taj problem. Jedna je instalirati interventno kontejnersko postrojenje za kondicioniranje vode, a druga je da se našim glavnim izvorima, Fontegaja, Kokoti i Mutvica, u slučaju zamućenja omogući korištenje uređaja za kondicioniranje kojega ćemo na Sv. Antunu morati izgraditi jer su njegove vode puno više sklone zamućenju, kaže Dino Škopac, direktor Vodovoda.

Kaptacija izvora Sv. Anton planirana je tijekom 80-ih godina kada su obavljena istraživanja i izgrađeni temelji crpne stanice s pet eksploatacijskih zdenaca. Radove koji su obustavljeni zbog uključivanja Butonige u vodoopskrbni sustav i početka Domovinskog rata ponovo je pokrenula potreba HEP-a za sigurnom pričuvom od 75 litara vode u sekundi. Izdašnost izvora je 250 litara u sekundi, što će ukupno izdašnost labinskog vodovoda povećati za 90 posto.

Monter bi polaganje dva kilometra cijevi promjera 600 milimetara trebao dovršiti do kraja godine. Investicija iznosi 3,5 milijuna kuna i dio je investicijskog ciklusa u vodno gospodarstvo Vlade i Hrvatskih voda u 2012. godini, za što je Vododovod Labin sklopio 10 ugovora vrijednih ukupno 20 milijuna. Veća od ove investicije jedino je ona u izgradnju vodovoda Škrkoni - Crni - Drenje - Ravni u iznosu od šest milijuna kuna. Po istom modelu, 90 posto Hrvatske vode, 10 posto vlastitih sredstava, Vodovod planira u 2013. godinu sklopiti 11 ugovora o ulaganjima u vodoopskrbu i odvodnju ukupne vrijednosti 266 milijuna kuna, a prvo na popisu je uključenje izvora Sv. Antona u vodoopskrbni sustav. (Napisao i snimio Robi SELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter