Labin: Uskočki dan pratilo više od tisuću gledatelja

Na braniku grada (Foto Labin Art Republika)
Na braniku grada (Foto Labin Art Republika)

Bukteće baklje, zapaljeno sijeno, odjek pucnjeva iz kubura, gromoglasni topovi, žestoko mačevanje, sve se to moglo doživjeti sinoć u starom Labinu na premijernom uprizorenju uskočke bitke, povijesne borbe u kojoj je ovaj grad obranjen od prebjega iz krajeva pod osmanskom vlašću.

Više od tisuću gledatelja, među kojima i brojni turisti, svjedočilo je "reprizi" slavne siječanjske noći sv. Sebastijana iz 1599. godine, kada su višestruko nadmoćni uskoci upali u gotovo nebranjeni gradić na brežuljku pod mletačkom vlašću, slomivši zube na dobro organiziranim i mudrim Labinjanima.

Akteri okršaja na bojnom polju između Lože, vrata sv. Flora te dijelom unutar gradskih zidina bili su Družba vitezova zlatnog kaleža i Tahyjevi puškari iz Donje Stubice, povijesna postrojba kliških uskoka te gosti iz Slovenije, uz sudjelovanje nekolicine građana. Scenarij predstave, temeljen na historijskim zapisima, potpisuju povjesničar Tullio Vorano i savjetnica za kulturu u Gradu Loredana Ružić Modrušan.      

Zbog želje domaćina da se sve odvija na autentičnim lokacijama, bitka je održana na relativno uskom području pa su glumci izgubili prostor za komotniji manevar. I dio publike, stiješnjene iza zaštitne ograde, imao je lošiju preglednost. Premda je nekolicina gledatelja s kojima smo razgovarali spremno pohvalila priredbu, bilo je i onih kojima su zasmetali uhoparajući pucnji, zbog kojih je zaplakalo nerijetko dijete.

- Sudeći po odazivu, ovo Labinu treba. Bitku bismo uprizorili i dogodine, možda i u dva dana. Vjerojatno ćemo je prilagođavati, možda čak i promijeniti lokaciju zbog publike, kazala je Ružić Modrušan.

Vorano, pak, naglašava da je malo dokumenata iz vremena uskočke bitke. "Ipak, scenarijem smo nastojali što vjerodostojnije predočiti događaj. Ovo je prvi put, pa ima prostora za korekcije, napredak", dodao je povjesničar.

Povijesni scenski spektakl Uskočki dan, forte ovogodišnje Labin Art Republike, ponudio je i vitešku Borbu za zlatni kalež, srednjovjekovne plesove u izvedbi skupine Kontea iz Konjščine. Na starogradskom trgu upriličen je, usto, sajam srednjovjekovnih zanata i drevnih obrta, mogli su se kupiti tematski proizvodi, odjeća, kožnati predmeti, kupinovo vino, a najbolju prođu imale su drvene igračke. Mačevi, strijele, puške i štitovi bili su obavezna oprema mnogih klinaca koji nisu propustili ni radionice streličarstva i bacanja bodeža. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter