Labin: Umjetnošću u Europsku uniju

S otvorenja Labin art republike
S otvorenja Labin art republike

Labin Art Republika, program kulturnog ljeta kojega Grad Labin organizira jedanaestu godinu za redom, otvorena je u nedjelju spuštanjem njene zastave niz balkon Narodnog muzeja. Svečani čin obavio je Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu.

Otvorenje LAR-a je bilo sjedinjeno s proslavom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koje je obilježeno podizanjem zastave EU-a na Torionu u ponoć. Zastavu je podigao labinski gradonačelnik Tulio Demetlika uz pomoć gradonačelnika gradova pobratimljenih s Labinom: Livijom Driutti iz talijanskog Manzana i Robijem Szigom iz mađarske Baje.

- Kada govorimo o Labinu, govorimo o umjetnosti. Ovo što se večeras događa najbolji je dokaz kako je Labin odlučio ući u EU - umjetnošću. Umjetnost je nešto što je ovom gradu imanentno i što se u njemu oduvijek događa.

Iznimno sam počašćen što sam pozvan otvoriti LAR jer vjerujem da je kultura pravi način kako ući s kvalitetom, znanjem i mudrošću u novu zajednicu naroda, u Europsku uniju, kazao je Torbica okupljenima ispred Narodnog muzeja.

- Ove vrijednosti koje imamo, prije svega arhitektonske, i ova otvorena pozornica bit će sljedeća dva mjeseca mjesto kulturnih događanja. To je još jedna prepoznatljivost naše sredine, koja će nam omogućiti da budemo konkurentni i zanimljivi ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji, kazao je Demetlika.

Na otvorenju je svirao tamburaški orkestar Gradišćanskih Hrvata iz austrijskog Stiekenprona, a oni su se pridružili i članovima RKUDA "Rudar" Raša u povorci koja je pratila donošenje zastave. Nosili su je članovi Udruge mladih Alafa Albona predvođeni bubnjarima Gradskog orkestra. Sastavni dio svečanosti bila je i videoprojekcija 28 labinskih znamenitosti na pročelju palače Schampichio.

Dvadeset i osam, broj koji simbolizira Hrvatsku kao 28. članicu EU, bio je ključ za izbor broja likovnih umjetnika čija djela čine izložbu "Pozdrav Europi", otvorenu netom nakon što je zastava LAR-a spuštena. U tu svrhu iskorišteni su svi raspoloživi izložbeni prostori: galerija Narodnog muzeja, Gradska galerija, Galerija Alvona i Crkva Sv. Stjepana.

- Svoj pozdrav Europi večeras upućuje 28 umjetnika vezanih uz Labin iz svih generacija iz proteklih 45 godina, od 1968. godine kada su prvu put izlagali Labinski atelijeri, preko Labinskog likovnog kruga do današnjeg Labinskog uzleta likovnosti.

Iz tog impozantnog slijeda da se iščitati kako su labinsku umjetnici pratili te aktivno i neposredno sudjelovali u stvaranju i oblikovanju ne samo kulturnog života ovog podneblja, nego i utjecali u mnogim sfera, a naše svekolike zbilje u proteklih gotovo pola stoljeća, kazao je otvarajući izložbu likovni kritičar Tullio Vorano.

Nicole Vidak, Predrag Ljuna i sastav "Vaanka Schkvare" održali su koncert na pozornici Kod špine. Na istom mjestu počet će u četvrtak u 21.30 sati trodnevna Labin Jazz Republika nastupom Denis Jaz Quarteta.

Program LAR-a počeo je Danom otvorenih ateljea od 19 do 21 sat. Isto će se ponoviti u srijedu od 11 do 13 sati, a u 21 sat će pijanistica Ana Zečić Jeffers u župnoj crkvi održati koncert "Od Beethovena do Debussya".(R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter