Labin: Umjetnici darovali slike gradu

Loredana Ružić Modrušan, Zoran Rajković i  Branka Arh
Loredana Ružić Modrušan, Zoran Rajković i Branka Arh

Zoran Rajković, zamjenik gradonačelnika, u ponedjeljak je u Loži otvorio Labinski uzlet likovnosti, tradicionalnu izložbu likovnih radova labinskih likovnih umjetnika u sklopu Dana Grada Labina.

Tema ovogodišnjeg, šesnaestog po redu LUL-a je "Od rudarskog okna do umjetnosti". Za razliku od prethodnih godina, laureati nisu proglašeni, nego su umjetnici svoje radove poklonili Gradu.

Odazvalo se dvadeset i devetoro slikara svih naraštaja i različitih izričaja, ali čvrsto povezanih nasljeđem proživljenih rudarskih života svojih predaka, kojima su svojim djelima odali počast.

Branka Arh, likovna kritičarka koja je postavila izložbu, nazvala ih je sekvencama iz rudarskog života, koje je poredala u priču.

- Slike otvaraju prostore sjećanja i radosti, povratka i boli, prostore življenja koji su ovaj put utekli u umjetnosti da bi bili trajniji, dublji i univerzalni. Iz te se priče može iščitati energija ovog prostora iz koje su izrasli brojni labinski umjetnici.

Ovim radovima pokazali su da su usprkos zagađenosti naših života uspjeli sačuvati ljubav, ljepotu i dostojanstvo duha. Vjerujem da će Grad primiti ovu gestu kao trajni doprinos ljudskosti na ovome prostoru i da će biti uz njih, u njihovom životu i stvaranju, kada god to bude moguće, kazala je Arh.

Niz umjetnika priložio je i skice svojih radova. One će biti izlože u Gradskoj galeriji na Dan Labinske republike, 2. ožujka sljedeće godine.

Glazbeni uvod u otvorenje dali su gitarist Ferid Hukić i pjevačica Morin Hukić, a program je vodila Loredana Ružić Modrušan, glasnogovornica Grada. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter