Labin: U pogonu fotonaponska elektrana

Valter Flego i Valtert Poropat (R. SELAN)
Valter Flego i Valtert Poropat (R. SELAN)

Župan Valter Flego pustio je danas u Labinu u pogon fotonaponsku elektranu koju je u Dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac" izgradila Istarska razvojna agencija - Irena.

U njegovoj se pratnji nalazio Valerio Drandić, načelnik županijske uprave, a njihovi domaćini bili su gradonačelnik Tulio Demetlika, direktor Irene Valter Poropat i ravnateljica vrtića Irene Smoković. Elektrana raspolaže s 30 četvornih metara solarnih panela postavljenih na krovu vrtića, a proizvedenu energiju akumulira da bi se mogla koristiti za potrošnju u objektu. Planira se da će godišnje proizvoditi 11.100 kilovatsati, što je 25 do 30 posto potrebe vrtića. Ukupna investicija iznosi 311 tisuća kuna, u čemu je s 85 posto sudjelovala IPA Jadranska prekogranična suradnja, a s 15 posto Županija.

Župan je naglasio da će se prvi budući korak Županije u ovom smjeru biti izgradnja fotonaponskih elektrana u objektima institucija kojima je ona osnivač, kao što su škole, domovi zdravlja i domovi za starije i nemoćne.

U vrtiću je instaliran ekran na kojemu se mogu iščitati učinci u uštedi energije. Tako je danas u 10.30 sati elektrana proizvodila 5,4 kilovata, a ta se snaga pojačavala s daljnjim dizanjem sunca. Do tog je trenutka u svom ukupnom radu proizvela 318 kilovatsati što je odgovaralo potrošnji goriva vozila koje je prešlo 477 kilometara ili vrijednosti od 25,5 eura. Budući da za proizvodnju te količine energije nije upotrijebljeno fosilno gorivo, atmosfera je pošteđena od ispuštanja 95,5 kilograma ugljičnog dioksida. (Robi SELAN)               


Podijeli: Facebook Twiter