Labin: Tri akumulacije za 3.700 hektara zemljišta

Akumulacija Letaj (Arhiva)
Akumulacija Letaj (Arhiva)

Milan Antolović, pročelnik odjela za poljoprivredu Istarske Županije, predstavio je jučer Idejno rješenje melioracije i navodnjavanja Labinštine. U prezentaciji mu je asistirala Lucija Blažević, djelatnica Instituta IGH iz Rijeke, koji je rješenje izradio.

U publici su sjedili predstavnici Hrvatskih voda, Vodovoda Labin, Građevinskog fakulteta Rijeka, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, lokalnih samouprava, poljoprivrednih udruga te zainteresirani poljoprivrednici.

IGH razmatrao je tri varijante idejnog rješenja i kao najpogodniju odabrao onu najjeftiniju, procijenjenu na oko 300 milijuna kuna troškova. Ključni objekti za navodnjavanje 3.700 hektara poljoprivrednih površina na Labinštini su tri akumulacije Letaj, Čepić polje i Grobnik.

Akumulaciju Letaj, koja već desetljećima akumulira vodu Boljunčice, bilo bi potrebno sanirati i očistiti od mulja. Uz pomoć nje moglo bi se raspolagati sa 6,5 milijuna kubnih metara vode, koja bi se koristila za navodnjavanje sjevernog dijela Čepićkog polja.

Drugi objekt je akumulacija u Čepićkom polju za koju bi poslužilo 50 hektara njegovog zemljišta na najnižoj nadmorskoj visini s lijeve strane toka Boljunčice. Sadržavala bi do 1,2 milijuna prostornih metara vode i navodnjavala 380 hektara okolnog zemljišta.

Akumulacija bujičnih vodotoke Grobnik bila bi u službi navodnjavanja ostalog dijela Čepićkog polja, a po potrebi bi se iz nje voda ispuštala u Boljunčicu ili rijeku Rašu, koja je predviđena za navodnjavanje površina uz svoje korito.

Projekt će se ostvariti u šest do sedam faza i realno je očekivati da će to potrajati cijelo desetljeće. Prva će u realizaciju, kao pilot projekt, akumulacija u Čepićkom polju. Pročelnik Antolović nada se da će do kraja sljedeće godine Odjel za poljoprivredu uspjeti dobiti građevinsku dozvolu, pa bi se početak radova, procijenjenih na 22 milijuna kuna, moglo očekivati u 2016. godini. (Robi SELAN)

 

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter