Labin: Svako se smeće posebno meće

Novi setovi za odvajanje otpada na Katurama
Novi setovi za odvajanje otpada na Katurama

Komunalno poduzeće 1. maj postavilo je 36 novih setova "zelenih otoka" u mjesnim odborima Kature i Donji Labin, čime je građanima omogućeno selektivno odvajanje otpada. Komplete čine posude za prikupljanje stakla, plastičnog otpada, papira i kartona te kontejneri za miješani komunalni otpad, koji su se prorijedili. Koristan otpad od 1. srpnja, prema novoj regulativi, više se neće smjeti bacati u zajedničke kante za smeće.

- Građanima smo željeli omogućiti tri mjeseca probe, da se naviknu na novi režim zbrinjavanja otpada. U Labinu smo prorijedili odvoz komunalnog, a povećali odvoz izdvojenog otpada, napominje direktor komunalca Alen Golja.

Na sedam lokacija u gradu uz zelene otoke nalazit će se i kontejneri za odlaganje stare odjeće i obuće. Postavit će se i tri polupodzemna kontejnera uz stambene zgrade. Iz komunalca napominju da će reagirati ukaže li se potreba za dodatnim "zelenim otocima" ili njihovim premještanjem pa mole korisnike usluga da eventualne primjedbe jave na telefonski broj poduzeća 855-375.

U labinskim kvartovima Streljana, Vilete i Marcilnica te naseljima Rabac i Vinež zadržat će se prikupljanje putem vrećica (od vrata do vrata), a takvo selektiranje uvest će se i u Senarima.

- Krajnji je cilj individualizirati naplatu, uvesti obračun prema količini stvorenog komunalnog otpada, što će biti moguće kad se donese odgovarajuća uredba, naglašava Golja.

U općinama Raša, Kršan, Sv. Nedelja i Pićan zeleni otoci bit će, veli, postavljeni najkasnije početkom travnja. Komunalac je nedavno nabavio 37 otoka te tri seta polupodzemnih kontejnera. Investiciju vrijednu 310 tisuća kuna snosili su Grad Labin i četiri općine te Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koji je osigurao 40 posto novca.

Selektivno prikupljanje na Labinštini se uvodi već četiri godine, a od 2011. količina otpada odloženog na deponij Cere smanjena je za 20 posto. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter