Labin: Suvad Miskić, prometni redar meka srca

Suvad Miskić u akciji (I. RADIĆ)
Suvad Miskić u akciji (I. RADIĆ)

"Ma, ca je to? Otkada se tu se ne more parkirat", pita uznemirena umirovljenica labinskog prometnog redara Suvada Miskića, koji je tog jutra pod brisače automobila ostavljenih na nogostupu kod Doma zdravlja stavljao upozorenja o počinjenom prekršaju kažnjivom s 300 kuna.

- Samo opomena, šinjora. Kao u nogometu: dva žuta i tek onda, ako i treći put tu parkirate, crveni karton, novčana sankcija, smiruje gospođu Miskić, kojega Labinjani još uvijek povezuju više sa sportskim dresom, kao prekaljenog nogometaša, negoli s ovom strogom uniformom što ju je odjenuo prije oko dva mjeseca, kada je Grad Labin oformio službu prometnog redarstva.

Zatekli smo ga na punktu kod zdravstvene ustanove, gdje još jedino, zbog manjka parkirnih mjesta i činjenice da tu građani ipak dolaze iz gole potrebe, u ranim satima prolaze upozorenja. Neki, međutim, čim vide papirić na šoferšajbi, ni ne čitaju što piše: odmah im skoči tlak pa, valjda za smirenje, nagaze gas, poput mlade majke koja nas je, tako revoltirana, skoro pregazila u ćakuli na pločniku.

Miskić, jedini prometni redar u Labinu, sa svojim se aparatom za tiskanje "čestitki" može vidjeti i oko tržnice i kod Fine. S 300 kuna zarezuje one koji su vozila "zaboravili" na pješačkom prijelazu, autobusnoj stanici ili pak na nogostupu duže od 15 minuta, s 500 ona parkirana kod znaka zabrane, a sa 700 kuna ona na mjestima za osobe s invaliditetom.

- Tu nema praštanja. Ili kad ostave auto ispod znaka zabrane, uz ogradu kraj Centra "Liče Faraguna" za djecu s posebnim potrebama, ističe Miskić.

- Teško mi je kažnjavati, svaku uplatnicu izdajem kao da ću je ja platiti. Znam da u gradu fali parkirnih mjesta, da je besparica, ali to je takav posao. Nemam izbora kad netko ugrozi sigurnost pješaka, pogotovo starijih, te majki, koje zbog nesavjesnih vozača s dječjim kolicima moraju na kolnik. To vidim često. Svi bi najradije autom u kafić, banku, kiosk... Godinama su parkirali gdje se ne smije, ali već se vide pomaci. Bolje da se nauče redu prije nego Labin dobije pauka, jer tada kazna neće biti 300 kuna, već mnogo veća, zaključuje Miskić. (piše I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter