Labin: Stanica za punjenje električnih automobila

Na labinskom trgu napunjen je peugeot ion (I. RADIĆ)
Na labinskom trgu napunjen je peugeot ion (I. RADIĆ)

Prekjučer su na trgu u starom Labinu predstavnici HEP-a stručnjacima sa simpozija o elektroenergetskom sustavu, održanom u obližnjoj Opatiji, prezentirali svoju crpku. Elektroprivreda je ujedno približila svoj svježe lansirani brend Elen, u sklopu kojeg će razvijati lanac punionica za električna vozila. Osim stanice, činit će ih i veliki solarni paneli, a prve, za koje se traži idejno rješenje, trebale bi biti otvorene ispred sjedišta HEP-a i Grada Zagreba.

- Želimo biti vodeći u izgradnji infrastrukture za punjenje električnih automobila te promovirati korištenje čistih vozila bez emisija ugljičnog dioksida (CO2). Energija kojom se pune stiže iz naših hidroelektrana i ima zeleni certifikat TŰV, kao dokaz obnovljivih izvora, kazala nam je Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe.

Gotovo četvrtina emisija CO2 u Europi, a oko 30 posto u Hrvatskoj, dolazi iz prometa, napominje Jakaša. Podsjeća da su električna vozila dio energetske politike EU-a kojom se do 2020. godine žele smanjiti emisije ugljičnog dioksida za petinu te toliko povećati energetsku učinkovitost i udio energije iz obnovljivih izvora.

- Očekujemo da će se do druge polovice 2014. na našem tržištu pojaviti vozila s utičnicama za brzo punjenje. Takvih je automobila u Hrvatskoj desetak, no to je zapravo teško procijeniti jer je puno fanatika preradilo svoja vozila na električna, kaže Jakaša.

U Labinu je za pola sata napunjena baterija od 16 kilovatsati peugeota iona - njome ovaj gradski automobil, koji košta oko 230 tisuća kuna, može prevaliti 150 km i voziti maksimalnom brzinom do 130 km/h.

Vozilo snage motora 48 KW ima i utičnicu za kućno punjenje koje traje od šest do osam sati. HEP je stanice za električne automobile dosad otvorio i u Zagrebu te Vukovaru. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter