Labin: Skuplja komunalna naknada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na adrese oko 650 vlasnika poslovnih prostora na podrucju grada Labina poslana su nova rješenja o komunalnoj naknadi - s 20 posto vecim obracunskim bodom, izvijestili su iz gradske uprave.

Poskupljenje u jednakom postotku kvaci i najveci dio od ukupno 5.300 kucanstava koja ce uplatnice za prvi kvartal, kako doznajemo od resornog gradskog procelnika Ljubomira Buršica, dobiti do konca veljace. U studenom je, naime, Gradsko vijece usvojilo povecanje boda - koji nije mijenjan osam godina - s 0,3 na 0,36 kuna po metru cetvornom.

Za stan od 60 cetvornih metara u najskupljoj, prvoj zoni (podrucje Labina i naselja Rabac u obuhvatu urbanistickih planova) domacinstva ce od 1. sijecnja ovaj namet mjesecno placati 21,6 umjesto 18 kuna, što cini godišnju razliku od 43,2 kune.

Za obiteljsku kucu od 200 kvadrata u istoj zoni vlasnik ce izbrojiti 72 umjesto dosadašnjih 60 kuna, tj. godišnje 144 kune više. Veci proizvodac - Benetton Istria u poduzetnickoj zoni Vinež, koja je takoder u prvoj zoni, mjesecno ce izdvajati 9,4 tisuce za komunalnu naknadu, tj. 1,5 tisuca više.

- Prosjecna komunalna naknada u Hrvatskoj lani je iznosila 0,57 kuna po metru kvadratnom pa je Labin s obracunskim bodom od 0,36 kuna ispod državnog prosjeka, isticu iz gradske uprave.

- Ne prihvacamo nikakvo poskupljenje komunalija, niti udar na standard gradana, porucili su, pak, oporbeni vijecnici glasajuci protiv dizanja cijena.

Osnovica za kalkulaciju komunalne naknade je korisna površina nekretnine (izuzev za ugostiteljske objekte kojima je baza ukupni prihod), koja se množi s obracunskim bodom, koeficijentom zone i koeficijentom namjene.

U kolovozu je Gradsko vijece izmijenilo, nakon devet godina, odluku o komunalnoj naknadi, kojom su utvrdene cetiri umjesto dosadašnje tri zone. Korigirani su i koeficijenti zona – za prvu iznosi 1, drugu 0,8, trecu 0,7 a za cetvrtu 0,6, dok su za poslovne subjekte dopunjene vrste djelatnosti u skladu s nacionalnom klasifikacijom iz 2007. godine.

- Uvodenjem dodatne zone željelo se realnije, prema opremljenosti naselja, razvrstati obveznike. Dio Vineža koji je izvan zahvata UPU-a je, primjerice, iz prve prebacen u drugu zonu, veli procelnik Buršic.

Prihodi od ovog nameta osnovni su za program održavanja komunalne infrastrukture - odvodnju atmosferskih voda, održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta, groblja te javne rasvjete. Pravne osobe komunalnu naknadu placaju mjesecno, a domacinstva kvartalno.

Od komunalne naknade Grad Labin ove godine planira prihodovati sedam milijuna kuna - poskupljenje bi u gradsku blagajnu trebalo donijeti oko 640 tisuca kuna više nego lani.


Podijeli: Facebook Twiter