Labin: Shelbox obustavlja proizvodnju mobilnih kućica

Gdje pronaći novi posao, pitaju se radnici Shelboxa? 
Gdje pronaći novi posao, pitaju se radnici Shelboxa? 

Tvrtka Shelbox Labin zbog nelikvidnosti istoimene talijanske grupacije, u sklopu koje posluje, obustavlja proizvodnju mobilnih kućica nakon 11 godina rada u pogonu na Dubrovi.

Takvu je odluku uprave društva na današnjem sastanku sa zaposlenicima obznanio voditelj proizvodnje Orlando Ciacci.

Informaciju nam je prenijela voditeljica lokalnog ureda Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Marina Cvitić, budući da je Ciacci preko svoje suradnice poručio da nije ovlašten davati izjave za medije.

U halama propale tvornice čamaca Kvarnerplastika stalni posao nalazilo je 39 radnika, a u špici je Shelbox, sa sezoncima, imao oko 80 djelatnika.

Neizvjesnost za radnike traje zapravo još od sredine listopada, kada, nakon kolektivnog godišnjeg odmora, nije nastavljena proizvodnja. Na posao su pozvani početkom siječnja, no uslijedila je odgoda. Plaće su im, ipak, isplaćene za listopad i studeni, ne i za prosinac.

Ni današnji skup nije ponudio konačni odgovor o sudbini radnika, jer se spominje mogućnost da strojeve pokrene novi vlasnik, no izglednim se čini da će ionako crna brojka od 1.341 nezaposlenog, koliko ih je koncem 2012. evidentirao lokalni biro rada, biti podebljana.

- Shelbox Labin je profitabilna tvrtka s potraživanjima daleko većim od dugovanja pa bi, da posluje samostalno, mogla opstati na tržištu kada bi se kroz stečaj, nagodbu ili kakav drugi model pronašao novi vlasnik.

Ovdje su, usto, i strojevi i obučeni radnici. Sve, međutim, ovisi o volji uprave društva. U Labinu imamo i to ružno iskustvo da se jednom zatvoreni proizvodni pogon više nikada nije pokrenuo, kaže Cvitić.

Prosječna neto plaća (s marendom i prijevozom) u proizvodnji kretala se od pet do 5,5 tisuća kuna i nikad nije kasnila, rekli su nam radnici, naglašavajući dosadašnje zadovoljstvo poslodavcem.

- Sve se ovo dogodilo preko noći. Prava šteta. Jedini izrađujemo taj proizvod u Hrvatskoj, čudi me da nitko neće ulagati u to. Izgleda da ćemo posao morati tražiti dalje od Labina, ako treba i preko granice, rekao nam je 26-godišnji Goran Marin.

- Konačno zatvaranje pogona značilo bi da 80 familija ostaje bez kruha, primijetio je njegov vršnjak Laris Harbaš, koji veli da ni nakon sastanka zapravo još ništa ne zna.

- Pa naravno da će ljudi tražiti novi posao, moraju nekako preživjeti, plaćati kredite, ne mogu čekati godinu dana, kazao je Franko Juričić, sindikalni povjerenik.

Od radnika smo doznali da su od listopada do lipnja, koliko traje radna godina pogona, proizvodili 900 mobilnih kućica, namijenjenih uglavnom kampovima, za domaće i tržište u sjevernoj Italiji.

Grupa Shelbox sa sjedištem u Italiji jedan je od vodećih europskih proizvođača mobilnih kućica i montažnih objekata, odnosno kontejnerski modula.

Mobilne kućice osim u Labinu i u Castelfiorentinu (Italija) izrađuje i u tvornici u Les Salles Du Gardonu (Francuska). Grupacija zapošljava oko 300 djelatnika. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter