Labin: Sentona povela novinare u turistički obilazak

Predstavljanje projekta "Sentona - zaštitnica putnika, Labin - Rabac božanstvena destinacija" (R. SELAN)
Predstavljanje projekta "Sentona - zaštitnica putnika, Labin - Rabac božanstvena destinacija" (R. SELAN)

Studijskim posjetom novinara starom gradu u subotu je počela službena prezentacija turističkog projekta "Sentona - zaštitnica putnika, Labin - Rabac božanstvena destinacija", koji za cilj ima grad i okolicu brendirati kao destinaciju ugode, zdravlja, prirodnosti i uravnoteženosti duha i tijela temeljenu na njihovoj izvornoj ponudi.

Novinarima su domaćice bile Radmila Paliska Kos, direktorica TZ Grada, Sana Vitas iz Zagrebačkog studija Luna, inicijatorica i voditeljica projekta te božica Sentona koju je utjelovila riječka manekenka Nikolina Miletić u haljini labinske dizajnerice Eni Surijan.

Gostima je predstavljen postav Narodnog muzeja i Memorijalne zbirke Matije Vlačića, Sentonin jelovnik u restoranu Velo kafe i ponuda suvenira sa Sentoninim logotipom u suvenirnici Butega. Budući da TZ provodi program naslovljen "Ožujak - mjesec labinskih vizionara", kustosica Olja Višković naglasila je uloge Matije Vlačića, Giuseppine Martinuzzi i Josipa Belušića. Također, bila je to prigoda za razgledavanje kamenog oltara božice Sentone, antičke zaštitnice putnika na Labinštini, po kojoj je projekt nazvan.

U Velom kafeu degustirale su se gastronomske kreacije kuharice Jasne Pušec: sardele u savoru s umakom od mrkve, sir s tartufima i suhim smokvama te uljem od tartufa na podlozi od prepečenca, zatim omlet sa šparogama, zeleni njoki s koprivom na umaku od buće, file brancina i pogačica od broskve, torta sentona, palačinke i ušećerene smokve.

U Sentoninom lancu nalaze se još i restorani Kvarner, Due Fratelli, Nostromo, Dorina, Rogočana i pizzerija Napoli, svaki s posebno osmišljenim menijem u kojemu dominiraju domaći okusi i mirisi.

Pršutarna Bani kao suvenir u Butegi prezentirala je namaz od pršuta u četiri verzije: s mediteranskim biljem, tartufima, maslinama i vrganjima. Uz to su gosti kušali sireve iz Sirane Zlata u Čepićkom polju i domaći kruh iz pekare Jedinstvo te razgledavali keramičko posuđe labinskog Hand madea i Inkera iz Raše i prirodnu kozmetiku s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Klaudija Faragune i Ornela Negrija.

Ružno vrijeme spriječilo je predstavljanje Sentoninih pješačkih staza: Labin - Rabac, Sv. Flora u Kranjcima te Kadulje i Sv. Lucije na Skitači. One će uz ostalo biti prezentirane na proljeće, kada će i rabački hotel Valamar San Fior prezentirati svoj wellness program pod Sentonim logom, kreacijom likovne umjetnice Ivone Varbanac.

U planu su nove posjete novinara, osobito stranih te nastavak informiranja na društvenim mrežama. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter