Labin: SDP zna kako doprinijeti razvoju

Peđa Grbin, Daniel Mohorović i Željko Ernečić (R. SELAN)
Peđa Grbin, Daniel Mohorović i Željko Ernečić (R. SELAN)

Istarska županija dobila je državnim proračunom za 2013. godinu više sredstava nego prethodnih godina, ustvrdio je saborski zastupnik iz SDP-a Peđa Grbin, a njegov stranački kolega, vijećnik labinskog Gradskog vijeća Željko Ernečić tvrdi da gradski proračun za sljedeću godinu dokazuje nesposobnost vladajuće koalicije da strateški promišlja razvoj grada.

Obje su poruke poslane s današnje konferencije za novinare Gradske organizacije SDP-a, koju je vodio tajnik Daniel Mohorović.

- To što je Istra dobila još je uvijek malo i nedovoljno, ali promatrano u proračunskim okvirima znači vidljiv napredak. Primjer pomaka naprijed je i to što se danas otvaraju ponude za izgradnju kružnog toga u Šijani, projektu o kojemu se govori već osam godina, kazao je Grbin.

U 2013. godini bit će pokrenut natječaj za pulsku bolnicu, nastavlja se projekt Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, u Rovinju će biti rekonstruirana škola i njena sportska dvorana, a ulaganja Hrvatskih cesta u cestovnu infrastrukturu bit će pojačana u cijeloj Istri. Ulaganja koja se odnose na Labinštinu tiču se projekata vezanih za izgradnju TE Plomin 3 vrijedne oko 200 milijuna kuna.

Ernečić je skrenuo pozornost da se u novom gradskom proračunu javljaju projekti planirani još prije 12 godina, kao što su izgradnja pročistača otpadnih voda u Rapcu, obilaznice Labina, doma umirovljenika ili adaptacija sportske dvorane srednje škole.

- Povećanje prihodovne strane novog proračuna za oko 3,2 milijuna kuna u odnosu na aktualni tiče se prihoda od prodaje zemljišta i stanova i prihoda od pomoći države. Što ćemo raditi kada više ne budemo imali što prodati? Naš stav je jasan: ne prodavati gradsku imovinu, nego njome kvalitetno upravljati!

Tri milijuna kuna državne pomoći očekuje se za završetak druge faze Poslovne zone Vinež. U zonu je puno uloženo, ali je očekivani efekt novog zapošljavanja izostao. Za razdoblje 2008. - 2018. godine najavljivano je 2.900 novozaposlenih, a do sada ih ima dvjestotinjak, kaže Ernečić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima.

Grbin je odgovarajući na novinarsko pitanje i ne odbacujući pritom svoj dio odgovornosti kao bivšeg gradskog vijećnika kazao je da Pula stagnira jer, primjerice, ima manje prostornih planova uređenja od znatno manjih Umaga, Poreča i Rovinja, a prilikom donošenja svakoga od njih dešavali su se prosvjedi građana, što znači da  vlast, prvenstveno gradonačelnik, s njima loše komunicira.

Mohorović se osvrnuo na trzavice s IDS-om kazavši da je na neki način normalo da IDS konfrontacijom sa Zagrebom pokušava homogenizirati biračko tijelo prije izbora, ali da na taj način napada Vladu u kojoj i sam sudjeluje.

- Ako je odnos sa SDP-om tako loš, zašto se ostaje u Vladi? Ako se o TE Plomin 3 govori sad jedno, sad drugo, sad treće, zašto je IDS-ovac i dalje pomoćnik ministra gospodarstva?, postavio je pitanja.  (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter