Labin: Rudarska ostavština zasjala u novom ruhu


U povodu obilježavanja 95. godišnjice Labinske republike, povijesnih događaja iz daleke 1921. godine, Labin izgleda svečarski i drugačije.

Uz mnoga događanja, kulturnog, sportskog, edukativnog i zabavnog karaktera, večeras su osvijetljena i dva najveća rudarska spomenika na području grada. Učinjeno je to na lokaciji zvanoj Pjacal, gdje je osvijetljeno nekadašnje rudarsko dizalo, takozvani šoht, te spomenik rudaru borcu, koji se nalazi uz samu cestu Pula – Rijeka, u centru grada.

Spomenik rudaru borcu je, bez dvojbe, najveći javni spomenik na Labinštini, kako dimenzijama, tako i značenjem. Idejno rješenje spomenika potpisali su akademski slikar Quintino Bassani iz Labina i pulski arhitekt Berislav Iskra.

Činom osvjetljavanja ta dva labinska diva rudarska ostavština dodatno je došla do izražaja. Oba su osvijetljena u 18 sati i svijetlit će do sat iza ponoći, a ponavljat će se svakodnevno sve do kraja idućeg tjedna. Prvi je ovo korak Grada u tom smjeru, jer su već spremni idejni projekti za trajno osvjetljavanje ovih labinskih simbola.

Grad Labin i općine Raša, Sveta Nedelja, Kršan i Pićan pripremaju povodom proslava velikog i značajnog jubileja Labinske republike, mnoge kulturne i ostale manifestacije. Slavljenički program započeo je 13. veljače i trajat će sve do konca rujna. Labin i njegovi stanovnici preuzeli su na sebe rudarsku povijest i naslijeđenu industrijsku baštinu te su odlučni prenamijeniti je u sadržaje koji će služiti kulturi, turizmu i razvoju grada i kraja u cjelini.

Za stanovnike Labina, grada koji je nastao na i zahvaljujući rudarenju, svaki događaj o rudarima budi emocije, tako je bilo i pri osvjetljavanju dva labinska rudarska diva, jer rudari su bili upravo to, divovi vrijedni divljenja. (Adriano ŠĆULAC/Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter