Labin riješio gospodarenje otpadom

Pretovarna stanica Cere (A. ŠĆULAC)
Pretovarna stanica Cere (A. ŠĆULAC)

Nakon završenih radova i provedbe tehničkog pregleda dobivena je uporabna dozvola za pretovarnu stanicu, na lokaciji odlagališta komunalnog otpada Cere u Općini Sveta Nedelja. Pretovarna stanica jedna je od šest planiranih na području Istre. Obuhvaćat će organizirano sakupljanje i zbrinjavanje otpada za cijelo područje Labinštine, ukupno 22.590 stanovnika, u nešto manje od 12 tisuća domaćinstava, kao i za gospodarske i turističke objekte.

Izgradnjom pretovarne stanice Cere ostvareni su svi uvjeti da početkom rada Centra za gospodarenje otpadom Istarske županije, Kaštijun, Grad Labin s okolnim općinama, krene u realizaciju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, što predstavlja velik i značajan iskorak u samom procesu prikupljanja i gospodarenja otpadom, kao i dugotrajnu korist u očuvanju okoliša i kvalitete zdravlja građana Labinštine.

Ukupno 7,2. milijuna

Ukupna investicija izgradnje pretovarne stanice iznosila je 7.2 milijuna kuna, bez PDV-a, a izgrađena je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, koji je sufinancirao izgradnju s 80, dok je preostalih 20 posto financiralo labinsko gradsko Komunalno poduzeće 1. Maj.

U povodu dobivanja uporabne dozvole pretovarne stanice na odlagalištu Cere, evo što je izjavio direktora Komunalnog poduzeća 1. Maj d.o.o. Alen Golja:

- Veseli me dobivanje uporabne dozvole, kao i to da je naša županija prva u Hrvatskoj, po svim ekološkim standardima što se odlaganja otpada tiče, te da pratimo europske trendove. Eto nakon Poreča i Umaga, Labin je treći grad u Hrvatskoj koji je riješio pretovarnu stanicu, te je time završena i druga faza sanacije odlagališta Cere.

Zeleni otoci

Već smo krenuli i s trećom fazom, kojom uređujemo i gradimo reciklažno dvorište i sortirnicu, kao i liniju za sortiranje raznih materijala. To je projekt za koji je dokumentacija skoro gotova, postoji lokacijska dozvola te se čeka građevna. Investicija je to od nekih 8 milijuna kuna, a financirat će se kao i faza dva, što znači da 80 posto investicije plaća Fond za zaštitu okoliša, a ostatak troškova snosimo sami.

U rješavanju smo zelenih otoka na području Općine Sveta Nedjelja, vrećice koje su negdje služile za selektivno prikupljanje otpada zamjenjuju se kantama, a radimo i na sustavi čipiranja kanti za otpad, koji nam omogućava naplatu prema volumenu otpada.

U nabavci smo još jednog vozila za selektivno prikupljanje otpada, a pribrojimo li tome da se asfaltirala pristupna cesta odlagalištu Cere u duljini od dva kilometra, u što smo uložili vlastitih milijun kuna (ostatak od 2.3 milijuna županijska su sredstva) više sam nego zadovoljan odrađenim poslom našeg tima, i spoznajom da građani dobivaju jedan puno veći servis i zdraviji okoliš. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter