Labin: Retrospektiva Fotosofije

S otvorenja izložbe (R. SELAN)
S otvorenja izložbe (R. SELAN)

Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja Labin, otvorio je u subotu retrospektivnu izložbu fotografija nastalih tijekom osam godina održavanja Fotosofije, seminara za napredne fotografe pod vodstvom Damira Hoyke. Svaki od dosadašnjih 118 sudionika predstavljen je jednim radom snimljenim za izložbe kojima seminari završavaju.

- Seminar je simbioza niza ljudi različitih po osobnosti, životnom pozivu, od tek završenih srednjoškolaca do doktora znanosti. Zato svake godine s nestrpljenjem očekujem nove seminariste jer koliko oni uče od mene, toliko ja učim od njih, ako ne iz fotografije, onda iz nekog drugog područja života. Ta međusobna povezanost stvara oazu dobre energije, kazao je Hoyka.

Ishodište Fotosofije je istoimeni Hoykin esej iz 1996. godine, rezultat njegove potrage za odgovorima na niz pitanja vezanih uz smisao i načine korištenja fotografije kao medija.

Besplatno sedmodnevno druženje petnaestero polaznika izabranih natječajem sastoji se od intenzivnog rada u stvarnim uvjetima fotografske prakse.

- Kod mnogih seminarista se fotoizričaj prije i poslije seminara jedva može usporediti. Iz toga se vidi da su se nekima otvorila neka područja njihovog uma i kreativnosti za koja uopće nisu znali da postoje, istaknuo je Hoyka.

Izložba ostaje otvorena do 28. rujna. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter