Labin: Reciklaža spašava od poskupljenja

Labinski komunalac organizirat će edukativne akcije o važnosti selektiranja otpada (I. RADIĆ)
Labinski komunalac organizirat će edukativne akcije o važnosti selektiranja otpada (I. RADIĆ)

Na odlagalištu Cere u 2012. deponirano je 21 posto manje komunalnog otpada negoli godinu ranije, a ta razlika od 2.400 tona veseli pred izazove koji nas očekuju, izvijestio je Alen Golja, direktor Komunalnog poduzeća 1. maj Labin, na sjednici Gradskog vijeća. Lani je prikupljeno 811 tona selektiranog otpada, gotovo četiri puta više negoli u 2011.

Na području Grada Labina izdvojeno je 17,4 posto korisnog otpada, a u okolne četiri općine svega 6,8 posto, s obzirom na to da ondje selektivno prikupljanje još nije zaživjelo. Državni prosjek iznosi osam posto, u što je uključena i PET ambalaža te industrijski otpad, za čije izdvajanje labinski komunalac nije ovlašten.

- Ulaskom u Europsku uniju njene će nas direktive obavezati na selektiranje otpada kao korisne sirovine. Cijena zbrinjavanja onog ostatnog rast će zbog uvećanih troškova obrade na županijskom centru Kaštijun. Zato je, ne bi li se izbjeglo poskupljenje usluga, imperativ proizvoditi što manje otpada. Građani moraju mijenjati navike i već u domaćinstvima više izdvajati onaj za reciklažu, čime smanjuju dio koji se mora odvoziti na Kaštijun, napominje Golja te najavljuje skorašnje prateće edukativne akcije.

Komunalno poduzeće 1. maj nastojat će do konca godine, najavljuje direktor Golja, što više individualizirati račune za odvoz otpada, prema proizvedenoj količini onog ostatnog.

- Korisnici će moći birati između posuda najmanje dviju različitih zapremina, a uslugu ćemo obračunavati na temelju tog volumena. Za višestambene zgrade isprva ćemo koristiti zasebne zelene otoke, a u dogledno vrijeme prijeći na podzemne kontejnere. Dva seta takvih kontejnera, za komunalni otpad, papir i plastiku, te onaj stakleni, ove godine postavit ćemo kraj tzv. Čačićevih stanova u Labinu te na rabačkoj rivi, objašnjava Golja. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter