Labin: Radnici mjesecima bez place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici labinske tvrtke PL d.o.o. nisu primili nijednu placu u ovoj godini, a onima labinskog Metalca d.o.o. nedavno je podmirena druga polovica osobnog dohotka za sijecanj te cekaju bušte za veljacu i ožujak, potvrdili su nam zaposlenici i sindikat.

Oba poduzeca posluju s Pewom d.o.o. unutar Pewa grupe, a kao (su)vlasnik svih tvrtki pojavljuje se Vojko Baznik, donedavno jedan od uspješnijih labinskih poduzetnika. U poslovne teškoce je zbog recesije upao prije oko godinu dana, kada su poceli i problemi s neredovitom isplatom placa. Radnici su slani i na cekanja i otpuštani.

Grupa Pewa pocetkom godine zapošljavala je stotinjak radnika, potvrdeno nam je iz njenog sjedišta u poslovnoj zoni Vinež. Danas ih Metalac, koji se bavi metalnim konstrukcijama, broji dvadesetak, a PL, proizvodac tracnih pila, njih šest, dok ih je prije oko godinu dana imao 20-ak.

U Pewi, veletrgovcu crnom metalurgijom, alatima i gradevinskim materijalom, doznali smo, nešto su manji problemi s isplatom placa za desetak djelatnika.

- Radnici Metalca, jedini sindikalno organizirani, žele ostati u tvrtki i raditi, ali i primati placu. Ako za desetak dana ne bude isplate, kasnit ce im i treca placa. U tom bi slucaju, po meni, jedino rješenje bilo da radnici idu sa zahtjevom za pokretanjem stecaja, na što, kao vjerovnici, imaju pravo. Dobra je, naime, stvar što tada država iz proracuna, ako se radnici ne uspiju namiriti iz stecajne mase, osigurava tri neisplacene minimalne place, djelomicno otpremninu te eventualno nepodmireni godišnji odmor, kaže Marina Cvitic, voditeljica labinskog ureda Sindikata Istre i Kvarnera (SIK).

Veli da su opciju sa stecajem radnici dosad odbijali zbog toga što bi, iako su u prvom isplatnom redu, prednost u namirivanju potraživanja imale banke i leasing kuce.

- Razumijem ih jer vecina je starija od 50 godina i znaju da ce teško do novog zaposlenja. Ovako se sve svodi na naše razgovore svakih deset do 15 dana s poslodavcem Vojkom Baznikom o mogucnosti isplate, kaže Cvitic.


Podijeli: Facebook Twiter