Labin: Promocija sunca, mora i znanja

Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Labinu (R. SELAN)
Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Labinu (R. SELAN)

Istarska razvojna agencija - Irena danas je u Labinu organizirala Sajam energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Štandovi dvadeset i dvoje izlagača, od kojih polovica iz Istre, nalazili su se u Kulturno umjetničkom centru Lamparna i na njegovom parkiralištu. Uz izložbu je održano osam edukativnih predavanja.

Sajam je sastavni dio projekta Europske unije "Održiva energija u Jadranskoj regiji: znanjem do investicija", poznatijeg po engleskoj kratici SEAR-R, u kojemu je Irena jedan od partnera.       

- Cilj je projekta promocija sunca, mora i znanja. Na sajmu se prenose znanja o ovim područjima energetike i usavršava znanje onima koji su s time već upoznati, kazao je na otvaranju Valter Poropat, direktor Irene.

- U Istri imamo vrijedne i važne tvrtke koje proizvode materijale i opremu za proizvodnju energije iz alternativnih izvora energije. Ovaj će im projekt pomoći da se još jednom predstave širem krugu budućih kupaca i potrošača i još bolje umreže, istaknula je Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK-Županijske komore Pula.   

Gradonačelnik Tulio Demetlika podsjetio je da je Povelju o energetskoj učinkovitosti Labin zajedno s još četiri istarska grada potpisao 2008. godine.

- Moja je želja da Labin postane grad energetike. Smjer razvija mora biti zeleni: energetska učinkovitost u cilju zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, kazao je.

O iskustvima Buzeta, koji je također potpisnik Povelje, govorio je njegov gradonačelnik Valter Flego. Kazao je da javni sektor treba biti predvodnik, ali da treba pomagati gospodarstvu i građanima da se uključe, pa stoga Grada Buzet, primjerice, sufinancira kupnju peći na pelete i ugradnju fotonaponskih ćelija. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter