Labin potiče poduzetnike smanjenjem gradskih nameta


Konstruktivna rasprava obilježila je najvažniju točku dnevnog reda sjednice labinskog Gradskog vijeća, a bilo je to donošenje odluke o djelomičnom oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa tvrtke B.K. Stadion u visini od 800 tisuća kuna, za izgradnju poslovne zgrade na lokaciji kod gradskog stadiona. Tema je ujedinila vijećnike te u konačnici polučila zajedničko rješenje, odgodu donošenja spomenute odluke, te izmjenu izvorne Odluke o komunalnom doprinosu, gdje je navedeno tko može biti oslobođen plaćanja obveza.

Prilikom obrazloženje, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju, Anamarija Lukšić, pojasnila je da investitor ima tri olakotne okolnosti za umanjenje doprinosa, a to je da je bio uvjetovan provesti urbanističko-arhitektonski natječaj, koji se inače ne traži kod privatnih investitora, te da troškove u visini od 372 tisuće kuna snosi u cijelosti. Investitor je također dužan određeni dio parkirališnih mjesta riješiti u podzemnoj garaži, a slobodne prostore na parceli riješiti kao trg s dodatnim brojem parkirnih mjesta potrebnih za poslovnu građevinu.

Vijećnici su se složili da treba pomoći svakog poduzetnika koji iskaže želju za gradnjom ili otvaranjem djelatnosti u Labinu. Vijećnici, Silvano Vlačić, William Negri i Rasim Halilović koji su i sami poduzetnici, pozdravili su odluku s porukom kako treba osloboditi svakog poduzetnika koji otvara nova radna mjesta. Vlačić, je istaknuo da kao poduzetnik podržava svako oslobađanje poduzetnika prilikom realizacije investicije, no kao vijećnik, je ipak malo oprezniji.

- Bojim se posljedica ove odluke, da nam se ne bi desilo da se jave svi oni investitori koji su uplatili puni iznos komunalnog doprinosa i zatraže povrat dijela sredstava. Podržat ću ovu odluku, ali da se postave mjerljiva i jedinstvena pravila, kroz nadopunu, dodao je Vlačić.

U konačnici je većina vijećnika, prihvatila da se prijedlog gradonačelnika o djelomičnom oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa tvrtke B.K. Stadion, povuče s dnevnog reda te da se izvorna Odluka o komunalnom doprinosu definira mjerljivim parametrima, poput broja zaposlenih, novootvorenih radnih mjesta, te pripremi za iduću sjednicu vijeća. U konkretnom slučaju, ukoliko investitor bude udovoljavao parametrima, bit će oslobođen plaćanja polovice iznosa komunalnog doprinosa. Bitno je istaći, da će kroz izmjene i dopune odluke, svi budući investitori imati jednake mogućnosti za oslobođenjem od plaćanja, te je i to jedan od vida poticanja novih investicija u Labinu. (Ivana AHMIČEVIĆ)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 1. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter