Labin: Poduzetnička zona otvara 70 radnih mjesta

Svečana sjednica Gradskog vijeća Labina
Svečana sjednica Gradskog vijeća Labina

Labinsko gospodarstvo postojano je raslo u proteklih desetak godina, i to stopom bitno većom od nacionalnog prosjeka u prihodima, broju poduzetnika i zaposlenih, ustvrdio je gradonačelnik Tulio Demetlika na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

"Poduzetnička zona Vinež bilježi stalan rast zaposlenih; očekujemo da će do kraja godine u dva nova pogona radno mjesto naći 70-ak naših sugrađana", prisnažio je prvi čovjek Labina u iscrpnom, gotovo polusatnom prigodnom govoru, popraćenom burnim pljeskom gostiju i brojnih uzvanika, gradonačelnika iz Istre, te delegacija prijateljskih sredina Manzana, Baje i općine Banovići.

Skup je održan Gradskoj galeriji u povodu Dana Grada, koji se slavi na datum donošenja njegovog prvog statuta 1341. godine.

Nabrajajući važnije investicije Demetlika je najavio da se ovih dana očekuje početak 2,5 milijuna kuna vrijedne dogradnje jaslica na Katurama s još dvije skupine i ukupno 28 novih mjesta. Finalizira se, dodao je, i zahtjevan projekt preuređenja djela rudarske baštine, nekadašnje direkcije IUR-a, u novu gradsku knjižnicu. U njeno opremanje ove će se godine uložiti 1,85 milijuna kuna, pri čemu Ministarstvo kulture sudjeluje s 800 tisuća.

"Otvorenje knjižnice planirano je u listopadu. Na rudarskoj ostavštini stvaramo novi rudnik, rudnik kulture koji dobiva svoju realnu dimenziju", kazao je gradonačelnik.

Do kraja veljače, pak, trebala bi biti realizirana pretovarna stanica na deponiju komunalnog otpada Cere u drugoj fazi njegove sanacije. Ondje će se u 2014. godini urediti i polja za kompostiranje te reciklažno dvorište, za efikasno upravljanje otpadom. Investicija je teška 14 milijuna kuna, pri čemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokriva 80 posto troškova izgradnje i cjelokupnu projektnu dokumentaciju.

U godišnjoj inventuri istaknuo je ulaganje u prometnice, konkretno devet milijuna kuna vrijedno pretvaranje opasnog raskrižja Labin-Raša-Koromačno u kružni tok.

"Očekujemo da će uskoro započeti i rekonstrukcija raskrižja kod Elektroistre, čime će biti riješene problematične točke na dionici državne ceste kroz grad", najavio je Demetlika.

Podvukao je i ulaganja u vodoopskrbu na području Mali Kosi, Brega, Gondolići i Presike, gdje je u više od 6 km novog cjevovoda uloženo 5,6 milijuna kuna. Raduju, rekao je gradonačelnik, i ulaganja privatnog sektora u turizam: tvrtka Riviera Adria nakon rekonstrukcije hotela i apartmana Valamar Sanfior najavljuje nove investicije, a poduzeće Maslinica već na jesen nastavlja s modernizacijom objekata. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter