Labin: Pocinje Festival vizualnog kazališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavom "Cefas" Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo u petak od 20.30 sati u Malom kazalištu pocinje trodnevni, šesti Festival vizualnog kazališta Labin. Selektorica Nataša Stanic iz ovdašnjeg studija za vizualno stvaralaštvo Lila najavljuje atraktivna scenska ostvarenja izvodaca iz Hrvatske, Švicarske, Italije, Velike Britanije i SAD-a u labinskoj starogradskoj i Rapcu.

Uvodna predstava "Cefas" pokretom i zvukom tematizira otpor pobunjenih daka iz 1912. godine u Zagrebu - neuspješni atentat na tadašnjeg bana Slavka Cuvaja. Donoseci atmosferu revolucionarnog duha tjera, najavljeno je u pratecem letku, na usporedbe s brojnim aktualnim dogadanjima. Autorima ovog djela, radenog u koprodukciji Kuce ekstremnog muzickog kazališta i Teatra ITD, na sceni se pridružuje i glumac Vilim Matula.

Prvog dana festivala, u 22 sata kod starogradske špine, Plesni art laboratorij izvest ce "Dnevnik jednog putovanja" autorica Senke Baruške i Gordane Svetopetric. One, tragajuci za univerzalnim duhovima plesa, propituju prirodu i krhkost percepcije.

U subotu od 19 sati na rabackoj rivi, pak, predstavu "Urbanthropus" odigrat ce švicarska skupina Da Motus, koja spaja elemente kazališta, plesa, cirkusa i performansa. Specificnost lokacije i iznenadne situacije sastavnice su izvedbe: glumci ce provocirati svakodnevnu rutinu publike, odnosno slucajnih prolaznika.

Istog dana, od 21 sat kod labinske starogradske špine, predstavit ce se pjevacica Filomena Campus i gitarist Giorgio Serci, priznati londonski glazbenici rodom sa Sardinije, s projektom "Duos". Stvaraju originalnu mješavinu tradicionalnih sardinijskih pjesama i standardnog jazza, a nastup je pojacan teatralnim elementima.

Festival, koji se održava u sklopu Labin Art Republike, završava triptihom "Prisutnost", performansom troje umjetnika koji dijele iskustvo nedavnog rastanka s ocevima. U 19.30 sati svoju ce tocku na umjetnickoj Bijeloj cesti u Dubrovi izvesti Nataša Stanic Mann. Sat kasnije u starom Labinu, kod crkvice Sv. Stjepana, nastupa Žak Valenta, a od 21 sat u Gradskoj galeriji trilogiju zakljucuje Denis Licul.


Podijeli: Facebook Twiter