Labin: Otvorena planinarska izložba "Zajedno u planinama"

Planinari ne poznaju granice!, istakla je jedna od  govornica iz Obalnog planinarskog društva Koper
Planinari ne poznaju granice!, istakla je jedna od govornica iz Obalnog planinarskog društva Koper

"Više od dobrih susjeda/Več kot le dobri susjedje" jedan je od panoa izvješen na planinarskoj izložbi "Zajedno u planinama / Skupaj v gorah" postavljenoj u Narodnom muzeju u Labinu povodom Noći muzeja, najbolje oslikava duh i poantu izloženih fotografija. Izložba je organizirana u suradnji nacionalnih planinarskih saveza Hrvatske i Slovenije u povodu 140. obljetnice od osnivanja saveza u Hrvatskoj. Cilj izložbe predstaviti je važan dio povijesti planinarskih saveza koji se odnosi na prijateljstvo, druženje i zajedničke akcije hrvatskih i slovenskih planinara i alpinista. Budući da su planinarske organizacije jedne od prvih sportskih organizacija i udruga općenito, njihovo povezivanje ima i povijesnu važnost.
 
Povijesno nasljeđe
 
U prvom dijelu izložbe, na zasebnim panoima predstavljeno je povijesno nasljeđe Valvasora, Hacqueta, Frischaufa, Aljaža i drugih istaknutih planinara, zatim stručna suradnja u različitim djelatnostima, posebno u školovanju i razmjeni iskustava između markacista, alpinista, planinara, planinarskih vodiča i dr. Velikim brojem fotografija predstavljena je tradicija pohoda i susreta između hrvatskih i slovenskih planinarskih društava, kao i između nacionalnih planinarskih saveza. Iz bogate građe vidi se izrazita povijesna isprepletenost i veliko međusobno povjerenje. U drugom dijelu izložbe prikazana je današnja suradnja, kako dvaju saveza tako i pojedinih društava. Može se vidjeti i suradnja unutar aktivnosti samih saveza: gorskoj službi spašavanja, vodičkoj službi, markacistima i drugima. Poseban dio 
izložbe čini prikaz ekspedicija u svjetska visokogorja poput poznatih pohoda koje je publicirao Stipe Božić. Na tim pohodima hrvatski i slovenski alpinisti već desetljećima ostvaruju rezultate prepoznatljive na svjetskoj razini.
 
Planinarski duh
 
U vremenima u kojima se politički odnosi dviju zemalja ističu svojim trzavicama, na međusobnoj, međuljudskoj razini dešava se obrnuti proces jačanja suradnje, uz europsku potporu. "Planinari ne poznaju granice!", istakla je jedna od govornica iz Obalnog planinarskog društva Koper, na nedavnoj obljetnici obilježavanja 140. obljetnice planinarstva u Istri, održanoj u Pazinu. To je ujedno bio i povod za gostovanje ove izložbe u Labinu, mjestu gdje su se kovali planovi za osnivanje prvog istarskog planinarskog društva - Societa Alpina dell'Istria, kojem je prvi predsjednik bio Labinjan Antonio Scampicchio. Na to je podsjetio na otvaranju izložbe Vladimir Rojnić, čelnik istarskih planinara. Uz to, spomenuo je da je 2016. bila i godina obilježavanja osnivanja Istarske podružnice Slovenskog planinskog društva iz Ljubljane u Pazinu, kojeg je pokrenuo Slovenac Luka Brolih, inače profesor na tamošnjoj gimnaziji. Uz Rojnića, o izložbi su govorili ravnateljica POU Labin 
Daniela Mohorović, te Vedran Kos, voditelj muzeja i predsjednik PD "Skitaci" Labin. U spontanom obraćanju na otvaranju izložbe pozdravio je prisutne najstariji živući labinski planinar - Lucijan Martinčić, svjedočeći da planinarski duh nikada ne umire. 
 
Pokrovitelji izložbe su Grad Labin, Turistička zajednica Grada Labina i Ministarstvo kulture, a ona je otvorena do 25. veljače. (Anton FINDERLE)
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter