Labin: Osnovan LAG istočne Istre

Članovi organizacijskog odbora LAG-a: Elio Stepančić, Robert Fable i Vedran Miletić
Članovi organizacijskog odbora LAG-a: Elio Stepančić, Robert Fable i Vedran Miletić

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika izabran je za predsjednika, a djelatnica Općine Kršan Rosana Celić za dopredsjednicu Lokalne akcijske grupe (LAG) Istočna Istra na sinoćnjoj osnivačkoj sjednici Skupštine udruge.

Osim njih, u Upravni odbor ušli su Dolores Jenkel, Sanja Dobrić (grad Labin), Miljenko Vretenar, Susie Blašković (općina Sv. Nedelja), Tamara Stojšić (općina Kršan), Gordana Bažon, Željka Tončinić (općina Pićan), Julija Škoro i Eda Zahtila (općina Raša). Nadzorni odbor čine, pak, Dolores Sorić (Labin), Ljiljana Mekiš (Sv. Nedelja), Vlado Peršić (Kršan), Goran Baćac (Pićan) i Vedran Miletić (Raša).

LAG je oblik javno-privatnog partnerstva, osnovan s ciljem da, između ostalog, posebice ulaskom Hrvatske u EU, poveća šanse lokalnoj zajednici za povlačenjem sredstava iz europskih fondova, i to naročito u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Objedinjuje lokalnu samoupravu, mala i srednja poduzeća, te neprofitne organizacije i druge aktere iz različitih područja. LAG Istočna Istra dosad broji 47 članova, a uskoro bi trebao zaposliti tajnika.

Grad Labin i okolne općine na Labinštini potkraj rujna potpisali su odgovarajući sporazum o osnivanju akcijske grupe, a zeleno svjetlo potom su dala i lokalna vijeća.

Osnivačkoj sjednici Skupštine radi loše pripremljenosti i činjenice da neki od članova nisu dobili materijale, poslovnik i statut udruge, prijetila je odgoda, što su prvotno predlagali i članovi organizacijskog odbora, no ipak je održana zbog, kako se čulo, poštivanja roka u kojem LAG mora biti formiran, odnosno mogućnosti kandidiranja na prvi natječaj za europski novac, koji će biti raspisan u siječnju.

Neki od nezadovoljnih skupštinara prigovorili su da je skup sazvan u zadnji čas samo da se zadovolji forma i amenuje popis vodstva, koji je unaprijed, bez objašnjenja funkcije i stručnosti kandidata, skrojila lokalna vlast.

- Smeta me da netko u zatvorenom krugu, u kuloarima odlučuje o tome tko će biti članovi upravnog odbora. LAG nije politička stranka, već udruga građana i tvrtki. Svi plaćamo članarinu pa nam se barem moglo omogućiti da i mi pravodobno istaknemo kandidate, tj. da za mjesto u vodstvu konkurira više njih. Ovako nam samo preostaje glasati za ili protiv, primijetio je Silvano Vlačić, gradski vijećnik i vlasnik tvrtke Hena.

LAG-u Labinštine, kako je napomenuo Igor Jurčić iz Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), predstoji registracija udruge te izrada strategije lokalnog razvoja. Dvije su opcije konkuriranja za europska sredstva: vodstvo LAG-a može poduprijeti određene programe svojih članova, ili pak samostalno, svojim projektima aplicirati na fondove.

Novac za rad akcijske grupe, barem u početku, većim dijelom osigurava se iz IPARD programa (mjera 202), a manjim iz proračuna grada i općina te članarina. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter