Labin: Oporba se ne miri s izmjenama prostornog plana

Korva, Mohorović, Ernečić, Bastijanić, Martinović i Vlačić (R. SELAN)
Korva, Mohorović, Ernečić, Bastijanić, Martinović i Vlačić (R. SELAN)

Pozivamo labinskog gradonačelnika da zajedno s izrađivačem važećeg Prostornog plana Istarske županije argumentirano i stručno objasni sve koristi od izmjena i dopuna tog dokumenta zatraženih u cilju omogućavanja gradnje hotela i turističkih naselja u južnom gradskom priobalju, poručili su predstavnici oporbe u labinskom vijeću s konferencije za novinare održane kod Vodospreme Gondolići, jedne od lokacija koje bi bile zahvaćene tim izmjenama.

Sudjelovali su vijećnici Daniel Mohorović iz SDP-a, Silvano Vlačić i član njegove kandidacijske liste Klaudio Korva te nositelji kandidacijskih lista Mladen Bastijanić i Darko Marinović, a pridružio im se predsjednik GO SDP-a Željko Ernečić.

Napomenuli su da u sadašnjem gospodarskom trenutku nitko razuman ne može biti protiv investicija, naročito u turistički razvoj te da stručna valorizacija područja od Gondolića do Prtloga, koja je  godinama zapuštena i neiskorištena, može donijeti brojne koristi, ali da to ne mora značiti da je betonizacija nužna.

Martinović je ukazao na pogrešan dojam o tome da je oporba protiv investicija i prodaje zemljišta.

- Mi smo protiv načina na koji se donose odluke o tome. Tražio sam da mi se objasni na koji način će se izgraditi i financirati infrastruktura za smještajne kapacitete od dvije tisuće ležajeva. To je jasno jedino za predio Šikula, a ovu ostalu će, čini se, financirati zajednica i tako omogućiti nekome da se na jednostavan način obogati, veli on.

- Problem je što Grad nema novaca ni za održavanja infrastrukture, sami ste vidjeli kakav je cesta koja vodi ovamo, a onda će biti naših novaca za izgradnju nove infrastrukture. U svemu ovome vidim veliku mućku i mešetarenje i imam razloga vjerovati u to, kaže Bastijanić.    

- Zašto oni koji su nas 2004. godine prilikom donošenja prostornog plana grada uvjeravali da ovdje treba biti zeleni pojas sada traže drastične promjene? To samo pokazuje da se razvoj grada odvija stihijski, prečesto putem pogodovanja privatnim interesima i bez sagledavanja strateških dokumenata s ciljem zadovoljavanja interesa većine građana. Pitanje je bi li gradska vlast tako promptno išla u izmjene da je na tom području želio investirati neki lokalni poduzetnik koji nije miljenik lokalne politike. Bi li se se tada pozivali na nova radna mjesta ili bi branili postojeći prostorni plan i zeleni pojas, pita Vlačić.

Korva smatra da bi Grad prije izmjena i dopuna trebao odgovoriti  je li bilo interesa za gradnju u važećim turističkim zonama. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter