Labin: Oporba optužuje vladajuće za pogodovanje

Čelnici labinske oporbe na konferenciji za novinare (R. SELAN)
Čelnici labinske oporbe na konferenciji za novinare (R. SELAN)

Građani koji su lani prodali terene u Prtlogu ne znajući da će zemljište biti urbanizirano prevareni su na isti način kao obitelj koja je sada već bivšem ministru turizma prodala zemljište u Balama, ustvrdili su jučer na konferenciji za novinare labinski oporbeni vijećnici - SDP-ovci Željko Ernečić, Valdi Gobo i Jasmina Gruičić, članovi Nezavisne liste Ulika Klaudio Korva i Silvano Vlačić te nezavisni Mladen Bastijanić i Darko Martinović. Da bi u cijelosti predstavljali oporbu u Gradskom vijeću Labina nedostajao im je laburist William Negri.

Osim Turističke zone Prtlog, na susretu s novinarima osvrnuli su se na još dvije teme koje su na zadnjoj sjednici Vijeća podigle tenzije između njih i vladajuće koalicije IDS-HNS-HSU-BDSH, a to su izbor potpredsjednika Vijeća i odluka o naknadi za rad članova Vijeća i njegovih radnih tijela.

Na sjednici 12. kolovoza koalicija je izglasala zahtjev za izmjenu Prostornog plana uređenja Istarske županije, kojom bi se unutar zaštićenog obalnog pojasa Prtlog, na 18 hektara sportsko-rekreacijske zone, omogućila turistička izgradnja.

Maxi Mara, tvrtka slovenskog investitora sa sjedištem u Labinu, ima namjeru izgraditi smještajne kapacitete s 450 postelja na šest hektara. Osim što smatra da će time Labinjani izgubiti posljednje besplatno kupalište i slobodan pristup moru, sedam oporbenjaka drži da je na djelu pogodovanje investitoru tako što mu je unaprijed obećana urbanizacija zemljišta.

- Zar nije indikativno da je većina zemljišta kupovana tijekom 2012., kada nije bila dozvoljena gradnja, a nakon kupnje išlo se u proceduru prenamjene u građevinsko zemljište pa iste parcele novom vlasniku sada vrijede deset puta više? Zar nije dovoljno da su neki dužnosnici zbog slučaja "Bale" morali podnijeti ostavku? Isti slučaj zbio se ranije s Barbarigom i Dragonerom, i umjesto da se iz takvih i sličnih slučajeva izvuku pouke, labinska gradska vlast očekuje da joj se zbog slične rabote plješće, stoji u njihovom zajedničkom priopćenju.

Napominju da nisu protiv investicija, ali i da za prenamjenu zemljišta nema potrebe budući da prostora za turističku izgradnju ima u Rapcu iznad turističkog naselja Girandella.

O izboru Rasima Halilovića iz BDSH za drugog potpredsjednika Vijeća kažu da mu to mjesto ne pripada po Statutu i poslovniku, a ni moralno.

- Sukladno Statutu Grada prijedlog za popunu tog mjesta treba dati oporba, a ona to nije učinila zbog nedemokratskog ponašanja većine u Vijeću. Stoga smatramo da je to mjesto trebalo ostati nepopunjeno jer bi Vijeće normalno funkcioniralo i s jednim potpredsjednikom, piše nadalje u priopćenju.

Odluku o uvođenju naknade za potpredsjedničku funkciju od 1.200 kuna mjesečno smatraju nemoralnim činom plaćanja koalicije proračunskim novcem. Ne slažu se ni s povećanjem nakade vijećnicima s dosadašnjih 400 na 500 kuna te povećanjem naknada članovima odbora sa 150 na 170 kuna budući da nezaposlenost raste, a plaće padaju.

- Ovo je licemjerna odluka kojom su vladajući pokazali koliko su zapravo gramzivi i pohlepni, zaključak je njihovog obraćanja novinarima. Na upit hoće li svojih novih stotinu kuna vijećničke naknade usmjeriti u socijalne svrhe, konkretan odgovor dao je Vlačić kazavši da o tome mora svatko osobno odlučiti. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter