Labin odustaje od niskoenergetskih zgrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tražimo ulagaca u projekt tri niskoenergetske stambene zgrade s po 20 stanova na Katurama, izvijestio je gradonacelnik Tulio Demetlika na zadnjoj sjednici labinskog vijeca.

Prema prvotnoj zamisli, podsjetimo, stanogradnju je trebao financirati Grad, i to putem svoje tvrtke Labin 2000 (uz njeno kreditno zaduživanje), no lokalna uprava, eto, mijenja kurs: spremna je prodati zemljište i gotov projekt s gradevinskom dozvolom. Za to su, veli Demetlika, zagrijane pojedine ovdašnje te tvrtke izvan Istre.

Pocetak gradnje najavljivan je još za preklanjski rujan, a gradonacelnik je i u meduvremenu kategoricno porucivao da nece revidirati projekt, pionirski takvog tipa u državi, te da ce "za koji mjesec" raspisati natjecaj za izvodaca. Po odabiru gradevinara trebala je biti poznata i cijena kvadrata energetski štedljivih stanova, no ostala je neutvrdena - tek su se neslužbeno spominjali vrtoglavi iznosi od oko 1.500 eura.



Usprkos tim ciframa, projekt je predstavljan pod kapom poticane stanogradnje (planirana je cijena kvadrata jednaka troškovima gradnje), no ispostavilo se, posve neutemeljeno. Realizacija, kao i postupak dobivanja gradevinske dozvole odužili su se, objasnio je gradonacelnik, prvenstveno zbog opce gospodarske situacije i pada prodaje nekretnina. "Vjerujemo da ce se kroz dvije godine, koliko treba za izgradnju tih triju zgrada, popraviti i situacija na tržištu", dodaje.

- Skupština Labina 2000 odlucila je da se gradanima, njih 70-ak, koji su otkupili zahtjev za natjecaj za kupnju stanova, što skorije vrati po 360 kuna, koliko je taj dokument koštao. Sredstva ce se osigurati iz poslovanja poduzeca, informirao je Demetlika.

O povratu novca i buducnosti projekta pitao je Josip Škopac, vijecnik HSU-a, ustvrdivši da su gradani, racunajuci i ostalu dokumentaciju, za prijavu potrošili preko tisucu kuna pa se "osjecaju izigrano".

S obzirom na to da se na natjecaj prije dvije godine javilo 60 kupaca za isto toliko stanova, gradonacelnik je još lani najavljivao raspisivanje drugog kruga, za slucaj da neki od kandidata odustane zbog bojazni od kreditnog zaduženja u krizno vrijeme, no nije realiziran. Privatnom ulagacu provedeni natjecaj, naravno, nije ni od kakve važnosti.

Željko Ernecic, SDP-ov vijecnik, koji je na sjednicama lokalnog parlamenta povlacio ovu temu, prirodnim smatra da Grad gradi stanove za mlade obitelji, ali samo cjenovno prihvatljive, što ovdje nije slucaj. Uostalom, napominjao je, i zadnja stambena zgrada podignuta u Labinu, tzv. Caciceva, dovoljno je energetski štedljiva, a u njoj je cetvorni metar, prije oko osam godina, prisjeca se, koštao 750 eura.

- Besmisleno je da se sada ti niskoenergetski stanovi žele graditi za tržište jer ce ih vjerojatno kupiti kupci izvan Labina za apartmane buduci da ulagaca voditi iskljucivo profit. Kandidati prošli na natjecaju prevareni su: za dokumentaciju su izdvojili i do oko 1.500 kuna, a s projektom se dvije godine ništa nije dogadalo. Ne vjerujem da su namjerno nasanjkani, no ocito se negdje pogriješilo, veli Ernecic.

- Inzistirat cemo na tome da u ugovoru s ulagacem stoji da pri prednost kupnji stanova imaju gradani Labina, tvrdi Demetlika, napominjuci da bi i cijena kvadrata, u vremenu rijetke gradnje, mogla ispasti manja. (Igor RADIC)

Susjedi usporili projekt zbog prilaznog puta


Projekt je usporila i peticija stanara tzv. Caciceve zgrade, uz koju ce se graditi tri niskoenergetske, kazao je gradonacelnik Demetlika. Pokrenuta je u postupku ishodovanja lokacijske dozvole, i to zbog, kako rece, rješenja za prilaznu cestu do buducih zgrada, koju projekt previda uz onu "Cacicevu".

- U pregovorima smo i vjerujem da ce se vlasnici tamošnjih stanova dogovoriti s projektantom da bi se glavni i izvedbeni projekt mogao finalizirati. Izdana lokacijska dozvola još nije pravomocna, a gradevinsku gradonacelnik ocekuje ishodovati kroz mjesec-dva.


Podijeli: Facebook Twiter