Labin: Odgođena deložacija šesteročlane obitelji

Grad je Edisu Maliću dodijelio nužni smještaj u Samačkom hotelu
Grad je Edisu Maliću dodijelio nužni smještaj u Samačkom hotelu

Poznati humanitarac, Labinjan Davor Šverko skrenuo je pozornost javnosti objavom na Facebooku videa i članka Živog zida u kojem se najavljuje da će šesteročlana obitelj Edisa Malića u srijedu 22. veljače biti deložirana iz prinudnog smještaja u Samačkom hotelu kako ga nazivaju Labinjani.

Pokušali smo jučer stupiti u kontakt s obitelji Malić, no bezuspješno.

Poziv preko Facebooka

Šverko pak obavještava medije sljedećom objavom:

"Novinari eko turbo vijesti za Labnštinu, ako ovo ne objavite, bolje da se portali ugase, jer ako nećemo svojim sugrađanima pomoći na bilo koji način, onda smo stvarno sramota od ljudi! Vjerujem da postoji i druga strana priče, ali ona je trenutno nebitna, kada je u pitanju razdvajanje obitelji. Eko ja ovim putem apeliram na novine i TV kuće da nam pomognu u ovoj sramotnoj situaciji, i molim da od ove noćne more, napravimo najljepši san", poručio je Šverko na zidovima privatnih Facebook profila labinskih lokalnih novinara te novinara Glasa Istre, TV Istre, 24 sata, HRT-a.

U video uratku Živog zida, Edis i Svjetlana, pričaju kako su sretni što mogu živjeti i u deset kvadrata, samo da su zajedno i da im se ne prijeti oduzimanjem djece i deložacijom. Edis i Svjetlana optužuju i centar za socijalnu skrb, koji prijeti oduzimanjem najmlađeg četveromjesečnog djeteta. Također navodi kako je majka četvero djece, i to od sedamnaest, deset i sedam godina te četveromjesečne bebe. Obitelj Malić u videu također priča kako im je u posjet dolazila policija, koja ih je obavijestila kako će biti deložirani u srijedu 22. veljače u deset sati ujutro. Stoga pozivaju javnost da im pomogne u obrani kako kažu njihovog doma i da njihova djeca imaju normalan život.

Pričaju i o telefonskim prijetnjama, ne navodeći od koga, ali da im se prijetilo ako si ne nađu stan, da će im se djeca oduzeti. Na postavljeno im pitanje u videu Živog zida, da li su uredno plaćali režije, odgovaraju da jesu, mada u kasnije objavljenom članku Edis govori, kako je zanemario dug od 3.400 kuna, ali da će ga hitno podmiriti. Svjetlana navodi kako je zaposlena, ali je trenutno na porodiljnom dopustu. Za kraj razgovora Svjetlana zahvaljuje Živom zidu, koji im, kako kaže, pomaže u ovom njihovom slučaju, i koji ih jedini želio saslušati.

Potaknuti pričom, jučer ujutro  smo nazvali nadležne u Gradu Labinu, gdje nam je poručeno kako je Grad upoznat sa slučajem te nam je na tu temu stigao službeni poziv, u kojem stoji da će  gradonačelnik Labina Tulio Demetlika održati konferenciju za medije na temu deložacije (iseljenja) korisnika nužnog smještaja u Labinu, Edisa Malića na temelju odluke nadležnog Općinskog suda u Puli.

Pomoć Živog zida

Uputili smo se i u zgradu nužnog smještaja Kature u posjet obitelji Malić. U sobi, u koju nismo pušteni, s praga smo vidjeli supružnike s jednim djetetom te lokalnu aktivisticu Živog zida Irenu Pfeffer koji su nam, prvo odrješito i ljuto poručili da ne žele davati izjave za medije te nakon toga smirenije poručili da će se očitovati u srijedu, na sam dan deložacije. Neslužbeno doznajemo da deložacije neće biti u srijedu, već je odgođena za dva mjeseca. Slučaj ćemo svakako nastaviti pratiti. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter