Labin: Odbijeni darivatelji krvi koji su bili "viška"

Ilustracija (E. STRENJA/arhiva)
Ilustracija (E. STRENJA/arhiva)

Čak 30 interesenata nije bilo u prilici dati krv u sklopu akcije Crvenog križa i transfuziologije pulske Opće bolnice u Labinu, održanoj ovog tjedna u Labinu. Odbijeni su jer je već zarana prikupljena planirana doza dragocjene tekućine. Slične (ne)zgode ove dobročinitelje snalaze u zadnje dvije godine, potvrdila nam je ravnateljica gradskog Crvenog križa Nadia Mauro Škopac.

- Pokušavamo strogo planirati akcije, no ovakve su situacije neizbježne. Davatelje molimo za razumijevanje i pokušavamo im ukazati na to da se njihova dobra volja ipak mora poklopiti s planom transfuzije. Istra doista ima zavidan kapacitet darivatelja, no očito je potreba za krvlju u Općoj bolnici Pula manja negoli prijašnjih godina, veli Mauro Škopac.

- Nekad se, u počecima, htjelo biti na bezrezervnom raspolaganju darivateljima, a danas su oni na dispoziciji sustavu, jer se prikuplja racionalnije, po realnim procjenama potrošnje. Krv podliježe strogoj tehnologiji obrade i upotrebe. Koristi se svježa i ne može se toliko pohranjivati, odgovara ravnateljica.

Napominje da će oni koji ovaj put nisu upisali humanitarnu recku moći to učiniti na idućim akcijama - u Labinu će se održavati uglavnom jednom mjesečno, budući da s ljetom i turističkom sezonom rastu potrebe za ovom tekućinom za koju nema zamjene.

Na drugoj ovogodišnjoj akciji prikupljene su 54 doze krvi, a davateljske prvijence zabilježili su Aleksandra Daić, Andrea Škopac i Teo Poldrugo. Samo dvoje kandidata odbijeno je zbog zdravstvenih razloga, što veseli jer liječničke kriterije u pravilu ne zadovolji oko petina darivatelja. Iduća akcija planirana je za 20. svibnja. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter