Labin: Novom knjižnicom u Mjesec hrvatske knjige

Nova labinska knjižnica otvorena je u tzv. mramornoj dvorani nekadašnje direkcije Istarskih ugljenokopa Raša
Nova labinska knjižnica otvorena je u tzv. mramornoj dvorani nekadašnje direkcije Istarskih ugljenokopa Raša

- Na našoj industrijskoj ostavštini stvaramo novi rudnik: rudnik crnog zlata postaje onaj znanja i kulture, poručio je prvi čovjek Labina Tulio Demetlika na svečanom otvorenju novouređenog sjedišta labinske Gradske knjižnice u tzv. mramornoj dvorani nekadašnje direkcije Istarskih ugljenokopa Raša.

Vrpcu je prerezao s predstavnicom Ministarstva kulture Dubravkom Đurić Nemec, načelnicom sektora za književno-nakladničku djelatnost.

Tom je prilikom otvoren i Mjesec hrvatske knjige, nacionalna manifestacija koja se održava pod sloganom "Tko čita, ne skita".

Davorka Bastić, predsjednica organizacijskog odbora Mjesec hrvatske knjige (MHK), primijetila je da nema ljepšeg čina za početak te manifestacije od otvaranja biblioteke koja spaja čuvanje industrijske baštine i novu ulogu gradske biblioteke u izazovima novog doba. U sklopu MHK-a i ove će se godine održati brojne akcije, poput onih "Čitajmo na glas" u suradnji sa školama, "Čitaj mi, čitaj", te kreativnih radionica i druženja u knjižnicama.

- Neka nova biblioteka bude mjesto cjeloživotnog učenja na kojem će u vremenima visokih tehnologija i virtualnog svijeta tiskana knjiga i moć pisane riječi dobiti poseban značaj, rekao je Demetlika.

Biblioteka s fundusom od 30 tisuća svezaka prostire se na iskoristivih 570 kvadrata, a udovoljava svim modernim potrebama korisnika. Osim posudbenog dijela s funkcionalno opremljenim dječjim odjelom i kutkom za roditelje, ima i onaj studijski te multimedijski. Raspolaže i polivalentnom dvoranom za održavanje okruglih stolova, književnih večeri te projekciju filmova.

Projekt uređenja, započet još 2005. godine, koštao je oko 12 milijuna kuna. Računajući i uređenje vanjskih površina Pjacala, investicija kojom se pod kapom projekta "Podzemni grad" oživljava taj rudarsko-industrijski kompleks, zaštićeno kulturno dobro, teži 21 milijun kuna. Grad je osigurao oko 16 milijuna kuna, a ostatak je pokriven sredstvima Županije i Ministarstva kulture.

- Ovo je prvi korak u iskorištavanju Pjacala za kulturni, turistički i gospodarski razvoj. I dalje ćemo podržati ovakve projekte jer je samo ulaganje u znanost, u knjigu, ulaganje u budućnost, rekao je Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu. 

Daniela Mohorović, privremena ravnateljica Gradske knjižnice koja je osnovana 1960., a zadnjih 24 godine djelovala u sjedištu Pučkog otvorenog učilišta, istaknula je da se biblioteka uklopila u autentične rudarske prostore te da svjedoči o povijesti ovog kraja.

"Svaka knjižnica izgrađuje lokalnu zajednicu. Vjerujem da će naša biti dnevni boravak građana", prisnažila je Mohorović.

Akademik Bratulić darivao knjižnicu

O važnosti čitanja nadahnuto je govorio akademik Josip Bratulić, darovavši Gradskoj knjižnici nekoliko vrijednih knjiga, između ostalog i onu znamenitu Mije Mirkovića - Mate Balote pod nazivom "Flacius", o znamenitom Labinjanu Matiji Vlačiću Iliriku. "Sve prolazi, knjige ostaju", poručio je Bratulić.

Kulturno-umjetnički programu priredili su pjesnici Daniel Načinović i Zdenka Višković Vukić, učenici Osnovne glazbene škole Matko Brajša Rašan te članovi RKUD-a Rudar iz Raše. (piše i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter